Kezdjük kicsiben!

Egy sziklakert nem csak szép lehet, de segítségével jól kihasználhatóak a rézsűk, lejtős szélek is, helyet adhat különleges növényfajoknak, sőt még az emlékeknek is.

Mikre ügyeljünk a kialakításnál?

1. Használjunk különböző méretű köveket!

A változatosság itt is gyönyörködtet! A kövek között hagyjunk hézagokat, üres helyeket a növényeknek-kisebbeket és nagyobbakat is.

2. Válasszuk ki a megfelelő helyet!

Adja magát a hely, ha van a kertben egy lejtős terület, dombocska. Ha viszont nincs, földből készítsünk egyet, ehhez szükségünk lesz nagyobb kövekre is, hogy stabilizáljuk a lejtős részt és magasságot adjunk neki.

3. Tervezzünk az íróasztalnál!

Tervezzük meg egy darab papíron, ceruzával a sziklakertet, mielőtt nekilátunk mozgatni a néha nem is könnyű köveket. Ezzel időt és energiát spórolunk. Próbáljuk meg az elrendezéssel a természetet utánozni, minél kevésbé mesterséges hatást elérni. Felejtsük el a szabályos, rendezett sorokat!

4. Ismerjük meg a sziklakertbe való növényeket!

A legjobban használható növények szárazságtűrőek, és kisméretűek, gyakran az alpesi hegyekből származnak. Mindnyájuknak jó vízelevezetésre van szükségük, ez különösen akkor fontos, ha sok eső esik a lakóhelyünkön. A kisebb növésű hagymások is jó választások lehetnek – például a törpenárciszok, vad tulipán fajok, a sásbokor vagy a csillaghagyma.

A kúszónövények is jó ötletnek bizonyulhatnak, lágyítják a durva éleket, köveket. A mentával, a varjúháj fajokkal, a mohákkal, a jégvirággal, a törpe füvekkel bátran kísérletezhetünk. Klasszikus sziklakertiek a szukkulensek, kaktuszfélék is.

5. Ne feledjük a megfelelő földet!

A megfelelő termesztő közegre is fordítsunk figyelmet! Ültetés előtt keverjünk össze kisebb köveket, egy réteg homokot és egy réteg termőföldet. Ajánlatos a termőrétegbe tőzeget és kis szikladarabkákat keverni. Nincs szükség tápanyagban gazdag, humuszos földre, a sziklakerti növények sovány, átlagos talajt kívánnak.

6. Legyen az emlékek őrzőhelye!

Egy sziklakert is attól lesz szép, ha személyes, ha belevisszük szívünk-lelkünk. Jó ötlet lehet apró táblácskákat elhelyezni például az elvesztett családi kedvencek nevével.

Fotó: MAINLINEDESIGNS.ETSY.COM

Forrás: www.countryliving.com