Nem öncélú szépség.

A maga nemében egyedülálló és első a világon: a víz alatti múzeum a Maldív-szigeteken különféle kiállításokkal és szoborgyűjteménnyel várja a látogatókat. A tengerfenéktől kezdve az ár-apály zónán keresztül egészen az égig, minden réteget felfedezhetünk.

Jóval több, mint öncélú szépség: a környezettel dolgozó művész, Jason Decaires Taylor projektjét kifejezetten úgy tervezték, hogy támogassa a veszélyeztetett korallzátonyok és más helyi, tengeri élőlények növekedését, helyreállítását. Ez igazából a sziget első regenerációs projektje is egyben.

A múzeum külső burka egy áteresztő, rozsdamentes acélszerkezet, néhány víz feletti szoborral a tetején. Az alsó részét a búvárok látogathatják: itt vízálló betonból készült szobrok kaptak helyet, amelyeket az idők során majd beborítanak a tengeri élőlények.

A látogatók egy kijelölt ösvényt követhetnek a partról, ezen haladva felfedezhetik a tengeri életet a partmenti területeken mielőtt beérnek a múzeumba – tulajdonképpen egy szimbolikus út ez, a szárazföldtől a sekély vizekig, majd a mélybe.

A főépület szándékosan porózus, nyitottabb kerete még a nagyobb halakat is beengedi, miközben óvóhelyet biztosít az ár-apállyal szemben azoknak az élőlényeknek, akik itt szeretnének élni, vagy egyszerűen átmeneti menedéket keresnek.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=119&v=rWOvlA5DLuQ

Forrás és képek: weburbanist.com