Segítsük a fecskéket, ők vannak a legnagyobb bajban!

2017. áprilisában szokatlan hóesés köszöntött be szinte az egész ország területén, rengetegen aggódnak a gyümölcsfákért, az éppen kinyílt virágokért, és számtalan telefonhívás érkezik a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez is. Mindenképpen nehéz időszak ez a vadon élő állatoknak, bár számukra nem szokatlan az ilyen időjárás (igaz, hogy télen).

Szerencsére az előrejelzések szerint mindössze 1-2 havas, extrém napot kell túlélnünk, ezt pedig egy átlagos kondíciójú madár, még a kistestűek is, át tudják vészelni (az olyan nagytestű fajok, mint a gólyák, 3-5 napot is jól átvészelnek).

Ráadásul a legtöbb fajnak éheznie sem kell, hiszen a talaj nem fagyott, a hótakaró nem teljes. A levelek fonákján, a kéregrepedésben, a talajon rengeteg a dermedt rovar, a földben a giliszta, a növényevők számára pedig elérhetőek a friss levelek, hajtások. Nem fognak tehát éhen halni, nem kell berohannunk a már eltett madáretetőkért!

Jelenleg a költési időszak elején tartunk, sok faj még itthon sincs vagy nem kezdett fészket rakni. Szerencsére ott, ahol elindult a költés, még tojások, esetleg kis fiókák vannak, amiket a szülők amúgy is folyamatosan melegen tartanak.

Ezért, ha a rossz idő valóban nem tart két napnál tovább, nem kell extrém madárpusztulásra számítani. Az estleges tojás- és fiókaveszteséget, fészekleszakadást a kis és közepes termetű madarak pótköltéssel napok alatt pótolni tudnak, az énekesmadarak többsége pedig idén második (és akár harmadik) fészekaljat is nevelni fog a nyár közepén.

Van azonban egy madár, ami bajban van, ő pedig a fecske. Ez a faj ugyanis a táplálékspecialista, repülő rovarokra vadászik. Ezek a madarak jelenleg az ereszalj, az istálló, az épületek egyéb belső tereiben üldögélve, a tartalékaikat felélve várják a jó időt. Ha tudjuk, hagyjuk őket az általuk választott helyen; ha kell, az ürülékpotyogás ellen néhány újságpapír leterítésével védekezhetünk.

Sajnos az is előfordulhat, hogy havas, szeles, esős időjárás miatt legyengülnek és leesnek a földre, vagy a fészkükbe bújva kihűlnek és elpusztulnak. Aki ilyet tapasztal, nézzen szét a leesett fészkek környékén, hogy nincsenek e leperegve fecskék. Ha ázott, kihűlt fecskét találunk, tegyük őket dobozba, aminek az alját több réteg papírtörlővel béleljük ki. A doboz oldalára fúrjunk szellőző lyukakat. Vigyük be a lakásba és tegyük meleg helyre őket, ideális a 26-30 °C. Ha akad, tegyünk a doboz fölé melegítő lámpát. Ha a papírtörlő átázott, cseréljük ki alattuk.

Ha a mentett fecskék között találunk ájult, haldokló, állásra, járásra képtelen madarat akkor akár alacsony fordulatú hajszárítóval is átmelegíthetjük, ügyelve arra nehogy megégesse a madarat a forró levegő! Ne kezdjük el etetni őket magokkal, csontkukaccal, kenyérrel, ropival, parizerrel hasonló felvágottakkal és ne is itassuk! Etetésükkel és további ellátásukkal kapcsolatban pedig hívjuk a Mályi Madármentő Állomást a 06 30 689 2727-es telefonszámon! Nem csak a fecskéken, de bármilyen más bajba jutott fióka vagy madár esetén segítenek.

Mályi Madármentő Állomás: https://www.facebook.com/madarmentes/

További információk a MME honlapján: http://www.mme.hu/mi-lesz-madarakkal-az-aprilisi-hoesesben