A vonat sosem megy ki a divatból.

Igaz, hogy manapság már leginkább repülővel vagy autóval utazgatunk, de azért ne becsüljük le a vonatot: a világ számos pontján félelmetesen gyönyörű, vagy éppen elképesztően kalandos utazásokban lehet így részünk. A vasutazás nem kell, hogy kényelmetlenséget vagy unalmat jelentsen: számos vonatúton különleges étkezésekkel, szédületes komforttal, extra programokkal várnak minket. És akkor még nem beszéltünk a hihetetlen kilátásról!

1. Cumbres & Toltec Scenic Railroad, Új-Mexikó/Colorado

A 3 km magas hegyszoros, a Cumbres Pass az USA legmagasabb hegyszorosa, amin vonat halad keresztül. A történelmi vasútvonal 1880-ban indult útjára és közel 100 km-en keresztül zötyög, többször átlépve 2 állam, Új-Mexikó és Colorado határát.

2. Georgetown Loop Railroad, Colorado

Félelmetes kanyarokkal, hurkokkal, rozoga kinézetű hidakkal tarkított utazás vár rád, ha erre a keskeny nyomtávú szerelvényre váltasz jegyet. A vonat egy 30 m magason lévő hídon is áthalad, úgyhogy csak kalandvágyóknak ajánljuk. Ha egy kicsit kevésbé extrém utazásra vágysz, próbáld ki a Durango & Silverton Narrow Gauge Railroad nevű vasutat, ez a vonal 1882-ben nyílt meg és még mindig az 1920-as évekből származó mozdonnyal jár.

3.The Ghan, Ausztrália

Ausztrália egyik legfontosabb vasútvonala 3 nap és 2 éjszaka alatt visz át Adelaide-ből Darwinba. A közel 3000 km-es vonal alapja egy út, amit a tevehajcsárok 150 évvel ezelőtt építettek.

https://www.youtube.com/watch?v=BbmUFCX2M6w

4. Transzszibériai vasút, Oroszország

A világ leghosszabb vasútvonala 9289 km-en keresztül szállítja türelmes utasait. Először 1916-ban indult útjára az Oroszországot Kínával összekötő híres vasút, amely többek között az Ob folyón is áthalad. Emellett elhalad a Bajkál-tó, a Nagy fal, a Góbi-sivatag és szibériai erdők mellett is.

https://www.youtube.com/watch?v=ZMdsXtz3NjI

5. White Pass&Yukon Route, Alaszka

Az aranyláz idején, az 1890-es évek végén épült vasút, a White Pass & Yukon Route félelmetes helyeken halad. Alaszkában egyébként is rengeteg olyan vasútvonal van, ahol kapkodhatjuk a fejünket a tundrát bámulva, az elképesztő kanyarokat túlélve, a vadakat és az élővilágot csodálva.

6. Shanghai Maglev Line, Kína

A világ leggyorsabb vasútja nem a lenyűgöző kilátásáról híres, és nem is a megkapó történelméről. Viszont az elérhető 430 km/h sebesség, ami 250 km/h átlagsebességet jelent, biztosan lenyűgözne téged is.

7. Rocky Mountaineer, Kanada

Meseszép alpesi kilátás, luxusellátás jellemzi a kanadai vonatozást. A Banff-ból (Alberta) induló szerelvény a hegyes-sziklás kanadai tájon keresztülzakatolva érkezik Vancouver-be (British Columbia), elképesztő hegyek, folyók, völgyek, tavak és sziklák között. A nem mindennapi vonatútra kiadós lakomák teszik fel a koronát.

https://www.youtube.com/watch?v=8tKsokqTP48

Forrás: CountryLiving