Rózsaszín flamingók a fehér mezőn.

Bolíviában találjuk a Földünk legnagyobb kiterjedésű és egyben legmagasabban (3656 méteren) fekvő felszíni sómezejét. A világ egyik leglenyűgözőbb természeti csodája az esős időszakban hihetetlen tükörré változik, amiben az eget is láthatjuk. Az év nagy részében azonban gigantikus sómező, apró szigetekkel, kaktuszokkal, rózsaszín flamingókkal és helyenként vulkanikus eredetű kősziklákkal.

Hozzávetőleg 40 ezer évvel ezelőtt a területet egy kiterjedt tó borította, a Minchin-tó. Amikor ez kiszáradt, zsugorodott, apróbb tavak formálódtak és létrejött a világ legnagyobb sómezeje. Sós mocsárként vagy sós sivatagként is meghatározható ez az Andok hegyvonulatai között fekvő 10 582 km²-es terület.

Waiting the sunrise in salar de Uyuni

A terület időjárása igen száraz és nagyon szeles. A nappali hőmérséklet a 40 °C-ot is elérheti, a talaj hőmérséklete pedig a 60 °C-ot; ugyanakkor éjszaka −10 °C is lehet.

A só helyenként akár 120 méteres vastagságban is felhalmozódott, évi 25 ezer tonna sót bányásznak innen ki. Emellett itt rejlik a világ egyik legnagyobb lítiumkészlete is.

Lightning over Salar de Uyuni

Érdekesség, hogy a területen egy sóhotel is épült, bár jelenleg nem fogad vendégeket. A flamingók azonban minden novemberben itt költenek a sómocsarakban. A rendkívül jó fényvisszaverő-képességű területen forgatták például a Csillagok háborúja VIII. részének egyes jeleneteit.

Forrás: unusualplaces.org