A sík pálya már unalmas.

Ki hallott már az extrém alpesi fociról? A különös név valójában sima futballt jelent, ’csupán’ annyi a változás, hogy ezt meredek alpesi lejtőn játsszák.

Az egyedülálló sportot egy csapat osztrák focirajongó találta ki. A 2014-es futball világbajnokság idején pattant ki a fejükből az isteni szikra, miközben a TV-ben a meccseket nézték és meglehetősen unalmasnak tartották azokat. Úgy vélték, hogy itt az ideje egy kis plusz izgalomnak.

A két ötletgazda, Franz Mair és Peppi Knünz úgy ítélték meg, hogy a hagyományos foci nem elég kemény, meg kellene próbálniuk a játékosoknak fel-le szaladgálni a dombokon, akkor hamar kifogynának a szuszból… Végül a férfiak arra jutottak, hogy a focisták nem lennének képesek ilyen körülmények között játszani, ők maguk viszont igen.

A Montafonban élő férfiaknak sikerült is összeszedniük két csapatra való elszánt focistát. A világ legnépszerűbb játékának alapszabályai az alpesi fociban sem változnak, az egyetlen extra követelmény az, hogy meredek focipályára van szükség. Ez itt nem jelent gondot, mert az Alpokban épp sík pályát nehéz találni.

„Focizni mindenki tud egy sík pályán” véli Alois Gantner, a ‘Supa Burschis’ csapat edzője. „Montafonban mi azonban a létező legmeredekebb pályán játszunk.”

Az extrém alpesi focihoz nem kevés erőre, izmos lábakra, jó tüdőre van szükség. Egy meccs kemény fizikai kihívások elé állítja a játékosokat. A labdát már a gyepen tartani sem lehet könnyű és bizonyára sokáig állhat a játék, ha a pálya alján repül ki a játékszer.

Forrás: www.odditycentral.com, kiemelt kép: www.vans.mercedes-benz.com