40 év várakozás.

2017-ben Miskolcon keltett szenzációt egy agávé virágzása, most pedig Ócsán szintén szirmot bontott egy példány. Az ócsai agávé virágzását a facebookon is nyomon lehet követni, tulajdonosa, Kiss Balázs április végén posztolt először arról, hogy valószínűleg virágozni fog a növény.

A tulajdonos házaspár kb. 35-40 éve egy ismerőstől kapta az akkor 10 cm-es agávét.

Az egyre terebélyesebb növényt az évek során mindig fagymentes helyen teleltették. Néhány évvel ezelőtt egy akkora kaspóba tették, hogy már csak targoncával tudták mozgatni. Amikor ennyi évtized után a növény közepéből tavasszal egy virágszár nőtt ki, internetes keresgélés után azonosították azt be.

Az agávéról tudni kell, hogy közel fél évszázadig is fejlődhet, élete során csak egyszer virágzik, az anya­növény az összes energiáját a virágzat kinevelésére fordítja, ezt követően elpusztul.

A facebookon dokumentált ócsai agávé április végén már kb. 1 méteres volt. Két hónapig növesztette a virágszárat, amely naponta akár 10 centimétert is nőtt. Május végén hozta a virághajtásokat, kb. 20 darabot. Jelenleg nagyjából 7 méteres, július 16-án nyílt ki az alsó sor sárga virág, akár 2 hónapig is fog pompázni.

A Dél-Amerikában őshonos növény virágzása nem mindennapi jelenség hazánkban, Magyarországon az utóbbi években három agávé hozott virágot: egy a Festetics-kastély kertjében, a már említett miskolci és egy példány egy magángyűjteményben.

Forrás: Facebook

A kiemelt kép illusztráció.