Csalifény.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem és az ELKH Ökológiai Kutatóközpont Vízi Ökológiai Intézetének munkatársai a védett dunavirág kérészfaj közvilágítás okozta pusztulásának megelőzése céljából a tahitótfalui Tildy Zoltán híd után immár a budapesti Árpád hídon is kialakítottak egy optikai elven működő innovatív kérészvédő fénysorompót.

Az ÖK kutatóinak a rangos Insect Conservation and Diversity folyóiratban publikált eredményei alapján kifejlesztett nagy fényerejű kék LED-fényforrások a kérészeket a víz felszíne fölött tartják, így megakadályozzák, hogy a rovartömegek a folyót elhagyva a part menti vagy a hídon lévő közlekedési lámpákhoz repüljenek. A hídpilléreken elhelyezett LED-ek a rajzási időszak 3-4 hetében mindennap alkonyattól este 11 óráig működnek. Az ÖK munkatársai, Egri Ádám, Kriska György és Mészáros Ádám a kutatásaik során azt találták, hogy a faj egyedeinek fényhez való vonzódása a hullámhossz csökkenésével nő.

A dunavirág a tiszavirágnál kisebb, kb. 3 cm-es kérész. Csak tiszta, oxigéndús vízben tud kifejlődni, augusztus végén-szeptember elején rajzik este a Dunán és mellékfolyóin, a Rábán és az Ipolyon. A rovarok fél 9 és 10 óra között repülnek ki hagyományosan. A nőstények a folyó sodrásával ellentétes irányban úgynevezett „kompenzációs repülést” hajtanak végre, végkimerülésig repülnek, majd a folyóba petéznek és elpusztulnak. Repülésüket a vízről visszavert vízszintesen poláros fény vezérli.

Ha útjukat egy híd keresztezi, annak tükörképe és a híd árnyéka eltünteti e folytonos poláros jelet, ezért a kérészek megszakítják kompenzációs repülésüket. Később a rovarok a lámpák alatti aszfaltútra szállnak le petézni, mivel az út felszínét a róla visszavert erősen és vízszintesen poláros fény miatt tévesen víznek érzékelik. A lerakott peték kiszáradva elpusztulnak, így veszélybe kerül a dunavirág utódgenerációja. A rajzás az autósok számára is balesetveszélyes, ugyanis alig lehet látni a rovarfelhőtől. A hímek a párzás után a felszínen pusztulnak el.

A rovar Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 10 ezer forint.

A védett kérész érdekében már évekkel ezelőtt mentőakció indult, hiszen minden évben több százezer kérész pusztult el értelmetlenül. Ennek keretében dokumentumfilmekben mutatták be a dunavirágokat, illetve kérészvédő fénysorompók kidolgozásának fogtak neki.

2019 tavaszán létesült a világviszonylatban is első kérészvédő fénysorompó a tahitótfalui Tildy Zoltán hídon, ez a kérészeket a víz felszíne fölött tartja, azok nem repülnek a híd lámpájához. Mostantól pedig a budapesti Árpád hídon is bevetésre készek a tudományos innováció eredményeként megalkotott kérészmentő lámpák. A pesti és a budai Duna-ág pilléreire kettesével felszerelt kérészvédő fények a kérészrajzás néhány hetében a közvilágítással együtt kapcsolnak be, és este 11-ig működve segítik a dunavirág túlélését a budapesti folyószakaszon. A fények a víz felé irányulnak, így nem növelik a főváros fényszennyezését.

Forrás: elkh.org

A kiemelt kép illusztráció.