Rejtélyes kék szín.

A voroneți kolostor középkori kolostor Romániában, Voronet községben. A bukovinai régió egyik leghíresebb festett kolostora igazi ékkő, külseje és belseje is lenyűgözi a látogatókat.

Stefan cel Mare fejedelem 1488-ban rendelte el a templom építését, hogy emléket állítson a vászlói csata dicsőségének. A kolostort Szent Györgynek ajánlották, az uralkodó a törökökön aratott győzelem után hálából emeltette, Daniil remete korábbi jóslatára visszaemlékezve. 3 hónapig és 3 hétig tartott az építkezés, tekintve, hogy a 3-as szám szent, a Szentháromságra utal.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Vlad Maxim (@vlad.max) által megosztott bejegyzés

Színes, élénk, jól megőrzött külső freskói miatt a kolostort gyakran csak a ’Kelet Sixtusi kápolnájaként’ emlegetik.

A hasonlóságot erősíti, hogy a déli falán az Utolsó ítélet is megjelenik, a freskó szinte teljes egészében befedi a falat, anélkül, hogy egy ablak vagy ajtó megszakítaná.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Yury Okhlopkov (@yury.okh) által megosztott bejegyzés

A festmények élénk, különleges kék árnyalatúak – ezt a színt voroneti kéknek is nevezik.

A színt zúzott azurittal érték el, amit egy rejtélyes összetevővel kevertek el, utóbbi a festéket sokkal élénkebbé tette, de a pontos összetétel nem ismert és azóta sem tudták ezt a színt előállítani. A gazdagon részletezett freskók bibliai témákat, angyalokat, démonokat, apostolokat jelenítenek meg, de néhány filozófus, így például Arisztotelész vagy Platón is megjelenik. A jelenetek ábrázolásánál a környékbeli művészek a bizánci stílust saját moldvai világukhoz igazították: a mennybe készülő lelkek moldvai kendőket, a kárhozatra jutók török turbánokat viselnek, a feltámadást pedig a havasi kürt hangja jelzi.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

oleg (@fantastic.oleg) által megosztott bejegyzés

Valószínűleg a belső festés az építéssel egyidőben, a külső azonban csak később, 1547-ben készült el.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Dorian Cara (@doriancaraviaggi) által megosztott bejegyzés

A kamrák egyikében nyugszik Daniil remete, az aszkéta, aki Stefant buzdította a törökök elleni harcra, majd később az apátság első apátja lett. Az apró ablakok és kereteik gótikus stílusjegyeket hordoznak. A külső előcsarnok, a déli és északi kapuk téglalap alakú kerete a gótikus és reneszánsz kor átmenetére utal.

A gyönyörű kolostor az UNESCO Világörökség része.

Forrás: themindcircle.com