Szimbolikus mintázat.

Ghána lakosságának körülbelül egyharmadát adják az ashantik. Az ő kultúrájuknak egyik legszebb fennmaradt emléke, az UNESCO Világörökség védelmét 1980 óta élvező ashanti tradicionális házegyüttes, amelyeket Kumasi mellett találunk.

Ezek a házak fétis házként és szentélyként működtek, a 18-19. században, az Ashanti Birodalom aranykorában.

Amikor a királyság a brit hódítás miatt széthullott 1806 és 1901 között, a legtöbb ashanti épületet is elpusztították. Az épületeket a férfiak és istenek házaként jellemezték.

A világörökség részét képező 10 hagyományosan épült, az udvar köré rendezett házikó fából, bambuszból és sárvakolatból készült, eredetileg nádtetővel. Az egyedülálló épületeket különféle minták díszítik. Elterjedt forma volt a spirális és az arabeszk részleteket tartalmazó mintázat állatokkal, madarakkal, növényekkel, például a hagyományos Adinkra szimbólumokkal. A dizájn nem pusztán dekorációs, sokkal inkább szimbolikus jelentőséggel bírt, az ashanti emberek elképzeléseivel és hiedelmeivel függött össze, a mintákat generációról generációra adták tovább.

Az épületek gazdag színe, a dekorációk művészi foka és változatossága összetett és bonyolult technikai, vallási, spirituális örökség.

A tradicionális vallást ma is gyakorolják az a szentélyekben, ez egyfajta konzultációt jelent az istenekkel, hogy tanácsot kérjenek bizonyos speciális helyzetekben, vagy egy fontos döntést megelőzően.

Az ashanti tradicionális épületek az utolsó megmaradt emlékei egy egyedülálló építészeti stílusnak, a nagy Asante Királyságból.

Csupán csak néhány épület teljes, a legtöbb esetben az eredeti szerkezet hiányzik. Az egységet a pusztulás fenyegeti, a meleg, nedves trópusi klímában az anyagok könnyen tönkremennek, a földből készült részek összeomlanak. A heves esőzések és a magas páratartalom a termeszek munkálkodását is felerősíti, gyorsítja a penészképződést is.

A házak jelenleg is őrzik az autentikus jegyeket, noha némileg átépítették már őket annak érdekében, hogy a megőrzésüket segítsék. Így például a meredek nádtetőket könnyebb, kisebb dőlésszögű hullámlemezre cserélték, a döngölt padlók helyett pedig tartósabb burkolt aljzatot kaptak.

Forrás: whc.unesco.org