A hősiesség szimbóluma.

A Szlovéniában található Predjamai vár a világ legnagyobb barlangvára. A hatszintes épület egy reneszánsz kastély, amit egy kiterjedt barlang szájában építették fel, egy 123 méteres mészkő sziklafal felénél. Az itt föld alá bukó Lokva-patak részt vett a barlangrendszer kialakításában.

A vár különlegessége, hogy a hatalmas üreg szájába épült.

Az építkezési mód nagy előnye volt a biztonság, mivel a kastély hátsó része tulajdonképpen egy barlangban helyezkedik el, így az ellenség csak elölről tudta megközelíteni az épületet egy esetleges támadás esetén.

Noha a barlangvárak igazán a 14-15. században váltak népszerűvé Európában, a Predjama a legrégebbi és legnagyobb közülük. A kastély első említése a 13. század végén történt, de a történészek úgy vélik, hogy már a 12. században is létezett. Az építtetők a Luegg famíliához tartozó Aquileiai patriarchátus püspökei voltak, akik a Luegg famíliához tartoztak.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

The Royal Castles (@theroyalcastles) által megosztott bejegyzés

Az épület leghíresebb tulajdonosa Erasmus von Luegg lovag, másnéven Erazem volt a 15. században. Erazem egy bátor, képzett harcos volt, ugyanakkor kissé vakmerő is. Amikor a birodalmi hadsereg parancsnoka inzultálta a barátait, Erazem megölte a parancsnokot, ami egy jelentős konfliktus kirobbanásához vezetett. A felbőszített császár odaküldte emberét, hogy foglalja el a várat. Közel egy évig tartott az ostrom, amelynek során a császári kapitány próbálta kiéheztetni Erazemet és seregét, de nem tudta, hogy a vár titkos alagúttal és átjárókkal rendelkezik, amelyek a barlang alatt és belsejében húzódnak. Az utaknak köszönhetően Erezem el tudta látni az embereket élelemmel és vízzel a kapitány megdöbbenésére. Úgy tűnt, hogy ennek segítségével akár örökre is túlélhetik a várban, azonban egy kém elárulta Erazemet, megölte őt és így a csatározásnak is vége szakadt.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Nubia Conceicao (@marcasnopassaporte) által megosztott bejegyzés

A harcokban a vár majdnem megsemmisült. A következő években többször váltott tulajdonost, majd az Oberburg család kezébe került, akik helyreállították. A jelenleg is látható kastély egy 1570-es reneszánsz stílusú átépítéssel jött létre, a függőleges sziklafal tövében egy újabb szárnyat húztak fel azért, hogy a középkori épületrészek védelmét megerősítsék.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Federico Guzzardi (@federguzzo) által megosztott bejegyzés

A II. világháborúig a kastély a Windischgrätz családhoz, egy osztrák nemesi famíliához tartozott. A háború után a jugoszláv kormány elkobozta a kastélyt és múzeumot hozott létre az épületben, ami napjaikban is üzemel, Szlovénia egyik legnagyobb turisztikai célpontjaként.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Federico Guzzardi (@federguzzo) által megosztott bejegyzés

A vár alatti járatok az ország második leghosszabb látogatható barlangrendszerét alkotják, viszont a bennük telelő jelentős denevérpopuláció miatt csak májustól szeptemberig látogathatóak mintegy 700 méteres szakaszon, és a világítás sincs kiépítve bennük. Az Erasmus-barlang egyes részei csak megfelelő felszereléssel, vezetett túra keretben járhatók be.

A hősiesség és a kitartás várának számító épület Szlovénia egyik jelképévé vált.

Forrás: themindcircle.com