Kinek köszönhetjük az első magyarországi karácsonyfát?

Ma már szinte elképzelhetetlen, hogy karácsonykor ne állítsunk karácsonyfát, és ne díszítsük fel ragyogó gömbökkel, girlandokkal, tobozdíszekkel vagy szaloncukorral. Talán meglepő, de ez a hagyomány hazánkban alig 200 éve tartozik az ünnephez.

Az ókori egyiptomiak és rómaiak az örökzöld növényeket meleget sugárzó és reményt adó növényként tisztelték, élénkségükért, üdeségükért – ez segített nekik túlélni a telet.

A téli napfordulót (a legrövidebb nappal és leghosszabb éjszaka napját, amely általában december 21-re vagy 22-re esett) számon tartották, ilyenkor örökzöld ágakkal díszítettek.  Ezek a növények azt szimbolizálták, hogy a zöldek újra kihajtanak majd, ha ismét eljön a tavasz és a nyár.

Egyes népek abban hittek, hogy az örökzöldek az örök életet szimbolizálják, és még azon képességük is megvan, hogy elűzik a gonosz ártó szellemeket, betegségeket. Ez is magyarázhatja azt, hogy az örökzöld ágakkal való díszítés már az ókorban is elterjedt volt.

A karácsonyfa pontos eredete nem ismert, de számos történet, elmélet látott már napvilágot. Néhányan úgy vélekednek, hogy a világ első karácsonyfáját Londonban állították, de ha így is volt, az csak egy kósza ötlet lehetett, mert egészen a 19-dik századig nem tértek vissza a díszes fenyőfák Nagy-Britanniába.

Az 1500-as években Martin Luther protestáns lelkészről maradt fenn, hogy meggyújtott gyertyákat rakott a fára, ennek nyomán teszünk ma égőket a karácsonyfára. A történet szerint miközben Luther hazafelé gyalogolt egy téli estén, tündöklő csillagokat látott meg az örökzöldek ágai között, és ezt a varázslatos pillanatot szerette volna feleleveníteni a családja részére is.

Más források szerint a karácsonyfa elődje a karácsonyi piramis volt, ami egy nagy virágcserépbe állított vagy fatönkhöz erősített deszkaszál volt, amelyre két-három vékony, felfelé rövidülő deszkadarabot szegeztek keresztbe. A felszegezett deszkák végén gyertyát gyújtottak. Ez a szokás is Németországban dívott, de nem terjedt el máshol. Az biztos, hogy az 1700-as években sorra karácsonyfák tűntek fel német területeken, majd lassan más országokban is megjelent a szokás.

Az első feljegyzés egy feldíszített örökzöldről Amerikában is német telepesek nevéhez fűződik, az 1820-as évekből. Nagy-Britanniában elég volt, hogy 1848-ban egy rajz megjelent, amin Viktória királynő és családja egy díszes karácsonyfát áll körbe, és máris divatba jött a faállítás.

A karácsonyfa-állítás szokása Magyarországon a 19. század második felében jelent meg, kezdetben főleg a német ajkú városi lakosság körében. Az első magyarországi karácsonyfát valószínűleg Brunszvik Teréz állította Aszódon, 1824-ben.

Az azóta eltelt közel 200 évben a feldíszített karácsonyfa az ünnep megkerülhetetlen részévé vált a magyar háztartásokban is.

Forrás: www.countryliving.com