A japán hagyományok szerint nagyon is sokat.

Az emberi vér 4 vércsoportba sorolható a benne található fehérjék (antigének és antitestek) alapján: A, B, AB és 0 – ezt már az iskolában is megtanultuk.

A japánok egy professzor, bizonyos Tokeji Furukawa 1930-as tanulmány óta vélik, hogy a vércsoport az ember személyiségét is meghatározza. A “ketsueki-gata”-nak nevezett kategorizálás szerint nagyon is számít, hogy milyen vércsoporttal születünk.  Annyira, hogy ennek alapján nem csak horoszkópokat készítenek, de még társkereső is épül a vércsoport-egyezőségre.

Az A vércsoportú emberek

Az A vércsoportúaknak sokkal valószínűbb, hogy magasabb a stresszhormon (kortizol) szintjük a kutatások szerint.  Számos egészségügyi kockázat van összefüggésben az A típusú vércsoporttal, így például 20 %-kal magasabb a gyomorrák kialakulásának esélye, ha a 0-s vagy B vércsoportúakhoz viszonyítjuk. 5 %-kal megnő a szívbetegségek kialakulásának esélye is, a 0 vércsoportúakhoz viszonyítva.

Ráadásul az A vércsoportúak magasabb kockázatnak vannak kitéve számos ráktípus esetében, így például hasnyálmirigyrák vagy leukémia gyakrabban fordul elő az esetükben. Ha ez nem lenne elég, valószínűbb a súlyos malária és a himlőbetegségek előfordulása is. Hogy jó hírt is mondjunk: kevésbé vonzzák a szúnyogokat!

A ketsueki-gata szerint az ide tartozó emberek megfontoltak, kreatívak, türelmesek és felelősségteljesek, noha makacsak és feszültek is.

A B vércsoportú emberek

A B vércsoportú embereknél 11 %-kal nő a szívbetegségek kockázata, az 0-ásokhoz viszonyítva. Egy tanulmány szerint az AB és B vércsoportú nők esetében nagyobb esély van a méhrák kialakulására is. A B csoportba tartozók esetében akár 50000-szer több lehet a hasznos baktériumok száma, mint az A-s vagy 0-ás embereknél, ami viszont jó hír.

Szenvedélyes, aktív, kreatív és erős emberek tartoznak ide, akik ugyanakkor önzőek, megbízhatatlanok, megbocsájtani képtelenek és hangulatemberek is lehetnek.

Az AB vércsoportú emberek

Az AB vércsoportú embereknél 23 %-kal nagyobb eséllyel alakul ki szívbetegség a 0-ás vércsoportúakhoz viszonyítva. Az AB vércsoportú kismamáknál megduplázódnak a terhességi vérnyomásproblémák. Egyes tanulmányok szerint az ide tarozó embereknek 82 %-kal több szellemi nehézségük akad, különösen a memória, nyelv és figyelem területén. A személyiségjegyeket tekintve, az ide tartozókat kontrollált, racionális, alkalmazkodó emberként jellemezték, akik ugyanakkor kritikusak, határozatlanok, feledékenyek és felelőtlenek is.

A O-ás vércsoportú emberek

Az ide tartozó emberek hajlamosabbak a fekélyekre, és bármilyen hihetetlen, de az Achilles ín szakadására is. Sőt, a kolerára is fogékonyabbak! Ugyanakkor jó hír, hogy ritkábban alakul ki náluk hasnyálmirigyrák, és kisebb eséllyel halnak bele maláriába, mint más vércsoportú emberek. Viszont kétszer jobban vonzzák a szúnyogokat, mint az A vércsoportba tartozók. A személyiségükről pedig elmondható, hogy magabiztosak, erős akaratúak, intuitívak, de kissé én-központúak, ridegek, kiszámíthatatlanok és nagy eséllyel munkamániások is.

Forrás: www.mnn.com