Az aranysárgától a mélybordóig.

Az őszi színek nem csak az erdőben élvezhetőek, de akár a parkokban vagy kertekben is, ha olyan fákat ültetünk, amelyeknek a lombja látványosan színeződik ebben az évszakban.

Válasszunk ezekből a növényekből, hogy ősszel szépséges tarka levelekben gyönyörködhessünk!

1. Lepényfa

A lepényfa tövistelen változata (Gleditsia triacanthos var. inermis) izgalmas őszi színnel hódít: egy leheletnyi zöld is megbújik a sárga szín mellett a lombozatban. A lepényfa ráadásul igen alkalmas utcai sorfának, ugyanis jól tűri a szárazságot és a sózást, és nem szemetel, mint pl. a nyárfák.

2. Fekete nyír

A fekete nyír őszi lombozata színes, de nem ez az egyetlen díszítőértéke, mutatós kérge egész évben díszít. A fekete nyír jól tűri a nedves környezetet is.

3.  Tupelo fa

A tupelo faként ismert növény (Nyssa sylvatica) a nedvesebb, vizesebb helyeket kedveli. Fényes zöld levelei vannak, ősszel pedig gyönyörű színes, narancsos-pirosas őszi lombjával díszít.

4. Cukorjuhar

A különböző juharfajok elképesztő színorgiával örvendeztetnek meg minket ősszel, ez alól nem kivétel a narancsos-pirosas őszi lombbal hódító cukorjuhar sem.

5. Japánjuhar

A japánjuhar kecses formájával, kisebb termetével a kertészek és bonsairajongók egyik kedvence. Gyönyörű, egységes, vörös őszi lombjával bármelyik kert ékköve lehet.

6. Hikoridió

Különleges, ehető termés, érdekes kéreg, gyönyörű, aranysárga őszi lomb jellemzi a hikoridiót.

7. Bükkfa

A bükkfa is szépen mutat a sárga leveleivel, és a kérge is szép. A levelei később kezdenek színeződni, és tovább is díszítenek, mint pl. a hikoridióé.

8. Amerikai ámbrafa

Szépséges őszi színekkel hódít a nálunk kevésbé ismert ámbrafa is. Érdekes alakú, karéjos levelei vannak, és csüngő toktermése, ami viszont lepotyoghat, és szemetelhet, ezt közterületeken számításba kell venni.

9. Törpe vérszilva

Lilásvörös leveleiről ismert, kedvelt utcai fa. Virágai rózsaszínűek, március – májusban nyílnak. Friss hajtásán a levelek bíbor, később barnásvörös színűek, fényesek, de árnyékban elvesztik bordó színüket. Termése cseresznye méretű, sötétbordó, savanyú.

10. Amerikai rezgőnyár

Gyönyörű őszi, aranysárga lombszínével díszít az amerikai rezgőnyár. A levelek minden kis szellőre rezegni kezdenek, különleges látványt nyújtva (és hangot adva).

Forrás: www.thespruce.com, képek: David Beaulieu