Falatnyi zöld a mélyben.

Dél-Ausztrália délkeleti részén, Mount Gambier közelében, számos vulkanikus és karsztos területet találunk, így például vulkáni krátereket, tavakat, mészkő barlangokat, vízzel töltött barlangokat és víznyelőket.

Egy különleges víznyelő, amit mindenképp érdemes felkeresni, egykoron tipikus mészkő barlang volt. A tengervíz hatására jött létre a mészkősziklában, majd az üreg tetejének összeomlása víznyelővé változtatta. Ebben a „lukban” alakítottak ki egy meseszép kertecskét.

Az úgynevezett Süllyesztett Kert az 1880-as években épült, akkori tulajdonosa, bizonyos James Umpherston által. Amikor az úriember nyugdíjba vonult, elhatározta, hogy egy olyan zöld oázist hoz létre a víznyelőben, ahol a közeli városka, Mount Gambier lakói pihenhetnek, relaxálhatnak és elmenekülhetnek a forró nyár elől. Ezért utacskát vágott a szikla oldalába és lépcsőket épített, hogy az emberek lejuthassanak a kertbe. A területet főként páfrányokkal, bokrokkal és virágokkal ültette be. A víznyelőnek még egy aprócska tava is volt, amin a látogatók csónakázhattak.

Umpherston Sinkhole

A kertecske elsöprő sikert aratott és nagyon népszerűvé vált Mount Gambier lakosai között. Miután Umpherston 1900-ban meghalt, a kert is hanyatlásnak indult, és csak jóval később, az 1970-es években tisztították meg a szemetes, gazos, elvadult területet. 1976-ban aztán, a helyreállítást követően újra megnyílt a nem mindennapi kert.  A falatnyi zöld újra népszerűvé vált, és 1995-ben felkerült a Dél-Ausztráliai Örökségek Listájára is.

Umpherston Sinkhole (HDR)

Forrás: www.amusingplanet.com, képek: njbawden, KnitSpirit, Michael Waterhouse és Michael Jenkin – flickr