Együnk több almát! Országos kampány indult a napokban az alma népszerűsítésére – hiszen az alma jótékony hatásai a szervezetünkre már régóta ismertek.

Egy év alatt egy magyar ember átlagosan csupán 15-18 kg almát fogyaszt, pedig számtalan érv szól a rendszeres almafogyasztás mellett.

1. Egész évben folyamatosan elérhető

Nem szezonális gyümölcs, eltarthatósága révén elérhetősége nem korlátozódik néhány hetes időszakra. Az év minden szakában könnyen hozzáférhető.

2. Kúraszerűen igazán hatásos

Az almafogyasztás nagymértékben javíthatja általános egészségügyi állapotunkat. Nem véletlen a világszerte elterjedt mondás: “Minden nap egy alma, az orvost távol tartja!” Rendszeres, egész éves fogyasztása lehetővé teszi, hogy az egészségre kifejtett jótékony hatása folyamatosan érvényesüljön. Akárcsak régen, úgy némely jelenkori gyógynövényes könyvben is helyet kapott, mint gyógyhatású növény.

3. Jótékonyan hat az emésztésre

Nem véletlen, hogy a még kissé ingatag emésztésű csecsemők első gyümölcse az alma. Bizonyítottan hatásos mind székrekedés, mind hasmenés ellen. E jótékony tulajdonságát magas pektintartalmának köszönheti, amely felnőttkorban is képes jó kondícióban tartani az emésztőrendszert. Akár csökkentheti a vastagbél-daganatok kockázatát is.

4. Csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Szintén magas pektintartalma miatt hatásos koleszterin elleni szer, nagymértékben Mérsékli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

5. Vitaminok és ásványi anyagok egyaránt megtalálhatók benne

A benne jelen levő C-vitamin teszi lehetővé, hogy a szintén benne rejlő egyéb egészségmegóvó, gyógyhatású anyagok aktívabban fejthessék ki hatásukat.

Az alma az ásványi anyagok egész garmadáját sorakoztatja föl. Ezek közül leginkább a káliumot, a bórt, a cinket, a mangánt, a fluort, a jódot és a szelént érdemes kiemelni. Jót tesz tehát a csontoknak, fogaknak, kedvező a látás szempontjából, csökkenti a fáradékonyságot és növeli a szellemi frissességet – hogy csak néhány kedvező hatását emeljük ki.

+1 Segítség a fogyni vágyók számára

Rosttartalom: az alma rosttartalmának egyharmada pektin, ami nagyszerű segítség a fogyni vágyók számára, igen sokoldalú természetes méregtelenítő anyagként is működik, hatékonyan távolítja el a szervezetben megtalálható nehézfémeket és más szennyezőanyagokat, egészségmegőrző szerepe megkérdőjelezhetetlen.

A héját is!

Jótékony hatása az egész almának van. Bizonyított tény, hogy az alma számtalan jótékony anyaga külön-külön fele olyan hatékonyak csupán, mint ha egyszerre, alma formában vesszük magunkhoz. Az alma összetevői olyan finom összhangban vannak, egymást erősítve, aminek eredményeképp az összhatásuk többszörösére nő. Ezt az egymást erősítő hatást nevezzük szinergizmusnak. Például az alma fő antioxidáns alkotórészei az alma héjában vannak.

Az almakészítmények is gyógyhatásúak

Az alma hatóanyagai részben vagy egészben földolgozás alatt is megmaradnak, ezért az almakészítmények fogyasztásánál is számíthatunk a gyümölcs jótékony hatásaira.
A rostos és szűrt ivólevek, aszalványok, a pudingokban használt alma mellett meg kell említeni az almabort és az almaecetet is. Ezeknél ugyanis az erjesztés során olyan anyagok is keletkeznek, melyek a nyers gyümölcsben eredetileg nem voltak jelen.

Magyarország almatermelése európai szinten nem elhanyagolható volumenű.  A világon megtermő minden száz almából kettő-három (ami évente mintegy félmillió tonnára rúg) hazánkban érik.

Fő termőterületek Magyarországon:

  1. Dunántúl: Zala-, Vas-, Veszprém-, és Somogy megye
  2. Duna-Tisza köze: Bács-, Csongrád- és Pest megye
  3. Tiszántúl: Szabolcs-Szatmár-Bereg-, Hajdú-Bihar- és Borsod-Abaúj-Zemplén megye

Idén második alkalommal szervez almafogyasztást ösztönző kampányt közösen az Agrármarketing Centrum (AMC), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Földművelésügyi Minisztérium (FM). A „Harapjon rá – alma és holnap” szlogent hirdető akció során november 18-ig öt kiskereskedelmi áruházlánc vásárlói kóstolhatják meg a friss és ízletes hazai gyümölcsöt. Ezt követően sporteseményeken, workshop keretében és az óvodásoknak szóló mikulásünnepségeken és nyugdíjas napokon folytatódik a promóció.

Cikkünk megírásához az Agrármarketing Centrum sajtóközleményét vettük alapul.