Fejjel lefelé készülnek.

A zselés ételek mintha reneszánszukat élnék, sőt, készítésük már művészi szintre lépett. Egy ausztrál zseléművész, a Sydney-ben élő Siew Heng Boon ’Jelly Alchemy’ néven elképesztő, 3 dimenziós, zselés sütiket és tortákat készít. A lélegzetelállító, apró, finom részletekig kidolgozott ételeken virágok szökkennek szárba, halak úszkálnak, állatok bújnak meg. Élethű szirmok, tündérrózsák, különböző árnyalatú és nagyságú levelek, színpompás madarak díszítik az édességeket. Boon algaalapú zselés anyagot használ, így a finomságokat vegetáriánusok is fogyaszthatják.

A művésznő 2 éve kezdte a különleges torták gyártását, miután elvégzett egy kurzust Malajziában.

Saját bevallása szerint szerette volna tökéletesíteni a technikát, a dizájnt, a természetes színezékeket és az ízt. Ahogy posztolni kezdte a műveket, jöttek a felkérések is. Fantasztikus visszajelzések érkeztek, amitől ő szárnyakat kapott.

Ahogyan a videóból kiderül, ezeket a nem mindennapi tortákat fejjel lefelé dekorálja, a beinjekciózott zselatint különleges kéziszerszámokkal alakítja, formálja.

Boon az inspirációt az őt körülvevő mindennapokból nyeri: a természetből, a műalkotásokból és a virágelrendezésekből. Szeret kísérletezni a színekkel, finom árnyalatokkal is. Néha rögtönöz, ha úgy érzi, hogy egy-egy kreáció jól mutatna a valóságban is.

Nem teljesen egyértelmű, hogy honnan ered ez a lenyűgöző cukrászművészet, talán Mexikóból, de az biztos, hogy egyre népszerűbb Ázsiában, különösen Dél-kelet Ázsiában.

Boon alig győzi a megrendeléseket: különböző évfordulókra, szülinapokra, esküvőkre készülnek a szebbnél-szebb torták, sütemények.

Forrás: www.treehugger.com
Képek: Jelly Alchemy