Fokozottan védett ragadozónk.

A vadmacska (Felis silvestris) a macskafélék családjába tartozó ragadozó. Magyarországon 2012 óta fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 ezer Ft.

Rejtőzködő életmódja miatt alig ismert, félénk, óvatos állat. Kerüli a településeket és az ember által bolygatott, háborított helyeket. Magányosan él, kisemlősökkel, madarakkal, ízeltlábúakkal, hüllőkkel, halakkal táplálkozik. Elsősorban a nagy kiterjedésű, háborítatlan erdőségeket kedveli. A hazai erdőkben az európai vadmacska alfaj él.

A vad egyedek színe mindig szürkésbarna, a test alsó felén és a lábak belső részén okkersárga beütéssel. Rajzolata lehet elmosódott, vagy jellegzetesen cirmos, markáns, fekete harántcsíkokkal. Hossza (farokkal együtt) 80-110 cm; súlya évszakonként és nemenként különböző: általában 4-6 kg között van,. Külső megjelenésre sokkal zömökebb testalkatú, mint a házi macskák, amelyektől jól elkülöníti sűrűbb, tömöttebb bundája és nagyobb mérete. Fő ismertetőjegye azonban az elejétől a végéig egyenletesen vastag és a csúcsán mindig tompán lekerekített, bunkós végű farok, amelyen 5-7 fekete gyűrű található. A vadmacska nem tévesztendő össze az elvadult házi macskával, amellyel ellentétben leginkább alkonyatkor, éjjel és hajnalban aktív.

Hazánkban ismertek az Északi- és Dunántúli középhegységben, a Gödöllői-dombságban, a Duna alsó szakaszán valamint a Dráva, Tisza, Körös menti ártéri erdőkben élő állományok. Noha elterjedése csökken, újabb populációk felbukkanását figyelték meg a főváros környéki, leglátogatottabb erdőkben is.

A jelentős mértékű hibridizáció – a vad- és a házimacska keveredése – jelenleg a legnagyobb veszély a faj fennmaradására. A faj megőrzésért most Vadmacska Fajmegőrzési Program néven kampány indult a Budakeszi Vadaspark, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Pilisi Parkerdő szakmai együttműködésében.

A program folyamatosan működő vadfigyelő kamerák kihelyezésével kezdődött. Ezek segítségével vizsgálják a Pilisben, a Visegrádi-hegységben és a Budai-hegyekben élő vadmacska populáció nagyságát és a hibridizáció mértékét. A vadmacskák jelenlétének igazolásán túl a program első lépései közé tartozik a genetikai vizsgálathoz szükséges minták gyűjtése is. A kitűzött célok között szerepel a genetikailag tisztavérű vadmacskák és a hibridek arányának megismerése, élőhelyük és viselkedésük pontos feltérképezése, hosszú távon pedig a fajmegőrzés.

Forrás: parkerdo.hu