Benedek Elek „Kékalmája” és Petőfi körtefája is a gyűjteményben!

A tündérkertek ugyan nem elvarázsolt kertek, mégis hatalmas kincset őriznek: régi magyar gyümölcsfáink valaha volt legnagyobb gyűjteményét.

Igazi varázslat: oltógallyból csemete!

Ezek a kertek – melyekből már több mint száz létesült a Kárpát-medencében – elsősorban Kovács Gyulát, a mozgalom alapítóját dicsérik, aki erdész-pomológusként tűzte ki célul, hogy a jövő nemzedékeknek is megőrizze az egykori, értékes fajtákat. Örvendetes, hogy az ő munkája mellett számtalan, a hagyományaink pusztulásáért aggódó ember küldi el a tél folyamán a környezetében gyűjtött régi gyümölcsfaj és -fajta oltógallyát, majd tavasszal csemete formájában kapja vissza.

Darázsalma, csüngőkörte

A gyűjteményben olyan hangzatos nevű almák kapnak helyet, mint Benedek Elek „Kékalmája”, a darázsalma, az apró sárga mosánszki, a fűzalma vagy a tökalma. A körték is a régi, ízes elnevezéseket őrzik: van itt búzaérő körte, csüngőkörte, gömbölyű zabérőkörte, és bárányszarvú körte is.

Tündérkertekkel az őshonos fajok megőrzéséért

Minden évben találkoznak a tündérkertek képviselői, hogy szakmai előadásokkal és bemutatókkal hívják fel a figyelmet a hazai őshonos gyümölcsfák megőrzésének fontosságára, egyben a biológiai sokféleségre és az agrobiodiverzitásra.  Az őshonos fajok megőrzése azért is lényeges, mert például sok mai betegségnek ellenálló gyümölcsfaj és -fajta áll rendelkezésre, csak biztosítani kell a felkutatásukra és megőrzésükre fordítandó erőforrásokat.

Az egyedülálló értékmentő munkáról a Tündérkertek honlapján olvashatunk bővebben.

Tündérkertek

Tündérkertek

Tündérkertek

Tündérkertek Wonderlane