Terhelt évtizedek.

Évtizedekkel a csernobili katasztrófa után Németország figyelmeztetést adott közre, amely szerint az 1986-os esemény hatásai még mindig mérhetőek, kimutathatók.

Hiába telt el már azóta 35 év, a németországi erdőkben növő gombákban még most is detektálható a radioaktív cézium jelenléte. Elsősorban a dél-németországi területeken található erdőségeket vizsgálták.

A mezőgazdasági földekkel ellentétben az erdei talajok olyan formában tartalmazzák a céziumot, hogy bizonyos növények és gombák fel tudják venni, utóbbiak különösen hatékonyan.

Az ehető gombákra különféle szabályozások vonatkoznak, Németországban például nem vihető piacra az az étel, amely több mint 600 becquerelt tartalmaz kilónként a radioaktív céziumból. Ez a korlát azonban nem vonatkozik a magánfogyasztásra.

Az elmúlt években számos, népszerű, ehető gombában mutattak ki több mint 1000 egység céziumot.

A jelentések szerint, ha szokásos mennyiséget fogyasztunk a vadon termő gombákból és vadakból, a sugárterhelés viszonylag alacsony. Aki szeretné ezt a sugárterhelést csökkenteni, lehetőleg ne maga által elejtett vadat vagy szedett gombát fogyasszon, ha a Németország fertőzött területein él.

A vaddisznó esetében a radioaktív anyag a területtől függően akár a határérték tízszeresét is tartalmazhatja. Néhány állatnál a céziumszint a 17 ezer becquerel/kg friss hús csúcsot is elérte.

A probléma azonban idővel javulni fog. A radioaktív cézium rendkívül lassan vándorol az erdei talaj mélyebb rétegeibe, de az évek előrehaladtával a bemosódás és a bomlás miatt azért csökken a terhelés.

Csernobil az egyik olyan város a kettőből, ahol elérte a rendkívül súlyos, 7-es maximumot a radioaktivitás mértéke (a másik Japánban a fukusimai erőmű katasztrófája). Abban az időben a Szovjetunió igyekezett kevésbé jelentősnek feltüntetni a katasztrófát, amely a feltételezések szerint egy rutin biztonsági teszt ellenőrzés során következett be. A balesetben két mérnök vesztette életét, rengetegen égési sérüléseket szenvedtek, megbetegedtek és a katasztrófa utóhatása máig tart.

Forrás: www.express.co.uk