Vízbe zárva.

A világtörténelem legidősebb aranyhala, Tish 43 évesen szenderült jobblétre. Annyira öreg volt már, hogy az utolsó éveiben őszülni kezdett: sárga színe szürkére váltott.

A közönséges aranyhal átlagos élettartama kb. 10-15 év. A jelenlegi rekordot azonban egy hím aranyhal tartja: Tish egészen hihetetlen módon 43 évet élt. Az állat életét egy akváriumban élte az angliai North Yorkshire-ben, Hilda Hand és fia, Peter szerető gondoskodása alatt. Utóbbi 7 évesen nyerte a halacskát egy vásárban 1956-ban, és miután a felnőtt fiú elhagyta a családi házat, az anyja gondoskodott tovább az állatról.

Senki sem gondolta, hogy ilyen szép kort megél a hal, mivel az akváriumban általában 10 évet szoktak az aranyhalak élni, de Tish még mindig világcsúcsot tart a korával, pedig már 24 éve nincs köztünk.

Az biztos, hogy egészséges étrenden élt és mindig megvolt a maga nyugodt kis kuckója a stresszmentes élethez. 1998-ban hivatalosan is a világ legidősebb halának ismerte el a Guinness-bizottság. A nyugdíjas pikkelyes akkor már sokkal lassabban csinálta a dolgokat, ugyanúgy, ahogy az idősödő emberek.

Tish először másodmagával élt az akváriumban, de társa, Tosh 1976-ban, 19 éves korában elpusztult. 1988-ban a Tish is halálközeli állapotba került, amikor kiugrott az üvegből és a padlón landolt. Hilda épp nem tartózkodott otthon, így amikor hazaért, fogalma sem volt, hogy mennyi időt tölthetett az uszonyos állat a szőnyegen. Szerencsére azonban, amint a hal visszakerült a vízbe, azonnal úszkálni kezdett, mintha mi sem történt volna.

Fotó: www.guinnessworldrecords.com

1998-ban Hilda arról mesélt, hogy az utolsó években Tish pikkelyeinek színe szürkére váltott. 1999. augusztus 6-án pusztult el, de a mai napig ő a korelnök az aranyhalak között. Noha léteznek mendemondák 50 évet élt aranyhalról is, hivatalos dokumentumok mindezt nem támasztják alá.

Forrás: www.odditycentral.com

A kiemelt kép illusztráció.