Megtelt.

A havannai Colon temető, amely Kolumbusz Kristóf után kapta a nevét, a történelem során elsősorban a túlzsúfoltságáról és a bizarr csonthegyeiről vált ismertté. 1876-os megnyitása óta több mint egymillió embert temettek ide, és mivel aktív, működő sírkert, ma is naponta érkeznek elhunytak. Annak érdekében, hogy az újonnan érkezőknek helyet csináljanak, 3 évente kiássák a régi sírokat, a maradványokat egy dobozba teszik és a raktárba viszik. A 19. század végén és a 20. század elején azonban a kihantolt maradványokkal nem bántak ilyen kegyeletteljesen.

A múltban, amikor még a Colon temető nem létezett, Havannának nem volt hivatalos temetője. Ehelyett a holtak egy kriptában aludták örök álmukat a helyi templom katakombájában. 1806-ban megnyitották az első sírkertet, az Espada-t a növekvő populáció és a templomkertek szűkössége miatt.

Az 1800-as években a hatalmas járványok, elsősorban a kolera miatt a temetőkbe elképesztő ütembe érkeztek a holttestek és az Espada-ra is óriási nyomás nehezedett. Amikor a kolerajárvány 1868-ban bedurvult, a havannainak realizálták, hogy nagyobb temetőre lenne szükségük. Kevesebb mint egy évtizeddel később megnyílt a Colon, az Espada pedig bezárta kapuit.

A fellélegzés azonban rövid életű volt, 20 évvel később már nem volt hely a sírkertben a zsúfoltság miatt. Egyes források szerint a sírok 5 évre 10 dollárba kerültek. Ha ezt követően a család nem váltotta meg a helyet, a csontokat kiásták és felhalmozták egy kupacba, a sírkert sarkában. A halom egyre nőtt, egyfajta morbid látványossággá vált az amerikai katonák között, akik a spanyol-amerikai háború alatt 1898-ban ott állomásoztak. Olyan képeslapokat küldtek haza a szeretteiknek, amelyeken egy csontdomb tetején álltak, szegény párák koponyáját a kezükben tartva. Még olyanok is akadtak, akik csontokkal a kezükben járkáltak az utcákon, egész addig, amíg el nem rendelték a maradványok befedését.

Bár a csonthegyeket már rég felszámolták, a Colon temető hátsó részében még ma is csontkupacokra bukkanhatunk, amik arra várnak, hogy bedobozolják őket.

053

cuba -bone boxes

Forrás: www.amusingplanet.com