Szimbólum.

A Hawaii-on található Maui sziget történelme legnagyobb katasztrófájával néz szembe. Augusztus közepén a halálos erdőtüzek még mindig pusztítanak a szigeten. Az áldozatok száma a jelentések szerint már a 99-et is elérte és még mindig több száz embert keresnek a hatóságok.

Azontúl, hogy számtalan lakos elvesztette szerettét vagy otthonát, az élővilág is komoly károkat szenvedett. Hawaii kulturális öröksége romokban, Lahaina, a Hawaii Királyság egykori fővárosa nem csak történelmi és építészeti értékeitől búcsúzik a pusztító tűzben, de természeti kincseit is siratja.

Évszázados fák semmisülnek meg, nagy kérdés, hogy a legendás banyánfa túléli-e a pusztítást.

Ahhoz, hogy megértsük a banyánfa jelentőségét a szigetlakók számra, fontos ismernünk annak történetét. A banyánfüge, amely most 18 méter magas, 1873-ban került elültetésre, amikor mindössze 2 méteres csemete volt. Az ültetést a seriff végezte annak alkalmából, hogy az első protestáns missziók 50 éve érkeztek a szigetre. A Ficus benghalensis nem őshonos Hawaii szigetén, Indiából szállították ide, és Hawaii soknemzetiségű mivoltának szimbólumává vált.

Azóta egy közösségi hely, gyülekezőpont lett a közösség számára. Iskolások generációi játszottak árnyas lombja alatt, vadcsirkék rikácsoltak az ágain. Karácsonykor színes fényekkel díszítik a koronáját.

Lehet, hogy most mindez a múlté, bár az utolsó hírek azért reménykedésre adnak okot. Noha a fa elszenesedett, még mindig áll. Úgy tűnik, hogy maradtak élő részek a tűz ellenére, bár most mindent beborít a hamu és nehéz megállapítani a sérülés mértékét. A szakemberek optimisták, van remény arra, hogy túléljen. Noha erősen károsodott, még lélegzik, él, továbbra is felszívja a vizet és nedvedzik, csak kevesebbet, mint korábban. Traumatizált, ahogy a város, a sziget is.

A lakosok azonban a remény sugarait érzi, a nyilvánvaló pusztítás ellenére. Most mindent megpróbálnak, hogy a lehető legnagyobb esélyt adják a fának a túlélésre. Mindenki abban bízik, hogy ez a szeretett fa szimbóluma lesz az újrakezdésnek. Maui szigetére most nagyon ráfér egy ilyen „égi jel”.

Forrás: mymodernmet.com

A kiemelt kép illusztráció.