A szelek szárnyán érkezett.

A nagyvárosi tetőkertek zöld színfoltot jelentenek a betondzsungelben. Londonban számos irodaház csúcsán készült már ilyen oázis, akár a nyüzsgő Cityben is találhatunk pihenésre alkalmas magaslati kertecskéket.

Az egyik ilyen kertben, a japán székhelyű Nomura bank épületének tetején most egy kihaltnak vélt, különleges orchidea szökkent szárba. A Serapias parviflora nevű faj normál esetben a mediterrán régió lakója, már több mint egy évtizede nem látták az Egyesült Királyságban. Most azonban 15 növénykét találtak a toronyház 11. emeletén.

Ez mindössze a második alkalom, hogy a növényritkaság leírásra kerül Nagy-Britanniában, az előző kis kolóniát Cornwallban találták még 1989-ben. Sajnos az az állomány 2009-ben elpusztult, a növényről pedig úgy vélték, hogy ezzel ki is halt az Egyesült Királyságban.

SWNS

Nem világos, hogy az orchidea most miként kerülhetett a tetőre, de a szakemberek szerint természetes módon, segítség nélkül. Az orchidea magjai nagyon aprók, a szél szárnyán hatalmas távolságokra repülhetnek. A kontinensen őshonos faj azokkal a déli szelekkel kelhetett át a csatornán, amelyek gyakran szaharai port is hoznak a brit fővárosba.

flickr.com/photos/nameitapp

A tetőkertben megtelepedett növény magja szimbiózist alakított ki a mikorhizza gombákkal, így vált lehetővé, hogy kicsírázzon és növekedésnek induljon.

Egy másik lehetséges magyarázat szerint a talajjal kerültek a magok a tetőre még egy évtizeddel ezelőtt, amikor a tetőkert készült. A növénynek évekre van szüksége ahhoz, hogy virágot hozzon száraz közegben, ezért csak most figyeltek fel rá.

flickr.com/photos/ferranp

Egyébként ez nem az első alkalom, hogy egy ritka orchideafaj kerül elő a City tetőkertjéből. 3 évvel ezelőtt az agárkosbor legnagyobb londoni telepére bukkantak ugyanitt.

Az újonnan felfedezett orchideákat megfelelő védelemben fogják részesíteni. Érdekesség, hogy ezen a tetőn nem csak növények élnek, de például madarak is: a házi rozsdafarkú is élőhelyet talált itt magának.

Bevezető kép: SWNS, Michael Wunderli, Gilles San Martin

Forrás: goodnewsnetwork.org