Előzd meg a csípéseket!

A szúnyogok nem az embereket szeretik – ők a széndioxidért, az izzadságért és a testszagokért vannak oda. Ha szeretnéd elkerülni a szúnyogcsípést, arra kell figyelned, hogy mennyit bocsájtasz ki ezekből. A szén-dioxidon vajmi keveset tudsz szabályozni, de a többire lehet némi ráhatásod!

1. Fedd be a bőrödet

Az első szabály, hogy minél kevesebb szabad bőrfelületet hagyjál a szúnyogok számára. Kertészkedés, kirándulás közben lehetőleg könnyű, hosszú ujjú inget, hosszú nadrágot, nyári kendőt, kesztyűt (kertészkedéshez), zoknit, kalapot, fejfedőt viselj. Ez a ruházat ráadásul a kullancsok ellen is biztosít egyfajta védelmet.

2. A ruhádat permetezd, ne a testedet

Inkább a ruhádra fújj a (környezet- és bőrbarát) szúnyogirtóból, ha nagyon sokan zümmögnek körülötted. Léteznek olyan ruhák is, amelyek előkezeltek szúnyogriasztóval.

3. Viselj világosabb színű ruhákat

Néhány kutató úgy véli, hogy a világosabb színű ruházat kevésbé vonzó a szúnyogok számára, mint a sötét. Próbáld ki magadon, hogy nálad ez miként működik! Arról nem beszélve, hogy a világos színek a nap melegét sem szívják úgy magukba nyáron.

4. Hajnalban és szürkületkor ne tartózkodj a szabadban

Kora reggel és kora este mindig több vérszívó repked a kertben, így lehetőleg ezt az időt a házban töltsd (persze vannak olyan fajok, amelyek valahogy egész nap ugyanolyan aktívak). Az is fontos, hogy a kertedben felszámold a szúnyogtenyésztő gócokat (pl. fedetlen esővízgyűjtő hordó).

5. Használj növényeket

A citromfű illata elrejti a tested illatát (mármint az izzadságot), ezért használj citromfüves gyertyát, vagy párologtatót, amibe citromfű olajat csepegtetsz. Sokan esküsznek a szúnyogűző növényekre is, pl. a szúnyogűző muskátlira, mentára, illatos kakassarkantyúra.

6. Kapcsold be a ventilátort!

Esti ücsörgéshez mindenképpen kapcsolj be ventilátort, ez segít elrepíteni messzebbre a szúnyogokat, akik nem szeretik a szélmozgásokat.

7. Igyál kevesebb sört

Egyes felmérések kimutatták, hogy több szúnyog landolt a vizsgált embereken, sörivást követően, mint sörivás előtt. Az alkoholos italokban található etanol valóságos moszkitó mágnes.

Forrás: www.care2.com