Ha azt hitted, hogy csak a messzi hegyekben terem az ízletes bogyó, tévedtél.

Erdélyben és a Felvidéken is gyakori a közkedvelt áfonya, amely elsősorban a havasok növénye. Hazánkban ugyan csak kis foltokban található, elsősorban az ország nyugati részén, viszont szerencsére létezik termesztő, akitől nemcsak vásárolhatunk, de júliusban szedd magad keretében akár a vödrünket is teleszedhetjük nála.

Az áfonya finom bogyója lekvárok, gyümölcslevesek, gyümölcssaláták alapanyaga, sütemények ízesítője, tölteléke. Vadételeknél is nélkülözhetetlen, de joghurtba, fagyiba keverve is nagyon finom. Nemcsak zamata különleges, de értékes tápanyagokat is tartalmaz. Gyümölcsbornak, likőrnek, szörpnek vagy teának elkészítve is nagyon jó hatású a bélflórára, mert ellenállóvá teszi a bél nyálkahártyáját az emésztési zavarokkal, krónikus bélhuruttal, bélfertőzésekkel, hasmenéssel szemben, és a szájbetegségeknél is jó szolgálatot tesz.

Áfonya

Beszámolók szerint a második világháborúban a brit pilóták az éjszakai bevetések előtt marokszám ették a fekete áfonyát, ugyanis a benne rejlő anyagok segítik a retinasejtek gyors regenerálódását. A hasmenés, fogínygyulladás régről ismert gyógyszere.

Az eső hazai áfonya-kertészet, a Galambokon (Zalakaros közelében) található Áfonyakert kertészet szakemberei egészen Amerikáig utaztak, hogy kitanulják az áfonyatermesztés csínját-bínját. Nem csak áfonyatöveket lehet náluk vásárolni, de rengeteg hasznos tanáccsal segítenek, hogy a kiskert-tulajdonosok is sokáig örülhessenek bokraiknak.

A legközelebbi szedd magad időpontját 2017. július 29-re hirdetik a gazdaságban.  Az esemény regisztrációhoz kötött, a részletekről mindenképpen érdeklődjünk a tervezett indulás előtt!

További információ: www.afonyakert.hu