Növényszitter.

Amikor nyaralni megyünk, a kisállatokat: kutyát, macskát, tengerimalacot rábízzuk a szomszédra, egy barátra vagy egy panzióba visszük őket. De mit teszünk a szobanövényekkel? A legtöbb esetben alaposan belocsolva otthagyjuk őket és reménykedünk, hogy túlélik a vakációnkat. Esetleg megkérünk egy ismerőst, hogy öntözze őket, de ő szakértelem híján gyakran többet ront, mint segít a helyzeten.

Erre a problémára kínál megoldást egy Bolognában élő fiatal mezőgazdász, aki növényszitterként fogadja a szobanövényeket addig, amíg mi a pihenésünket töltjük. Úgy tűnik, hogy az ötlet bejött, a növényhotelben máris teltház van.

Enrico Rossi úgy kezeli a rábízott növényeket, mintha sajátjai lennének. Szerves trágyát, tápoldatot ad nekik és olyan ragadozó rovarokat is bevet, amelyek a kártevőket fogyasztják. Minden növénynek a talajába egy kis táblácskát tűz, rajta az igényekkel, fontos tudnivalókkal és a tulajdonos nevével.

Jelenleg mintegy 350 növény foglalja el a fiatalember lakását és teraszát. Minden egyes növénynek más igénye van a fény-, tápanyag- és vízellátás tekintetében.

Gyakran az ide rossz állapotban érkező növényvendégek teljesen egészségesen mennek haza, mintha csak egy szanatóriumi kúrán lennének túl. Egyszer például egy nagyon fenyurgult bazsalikom töltött itt pár napot és a gazdája nem ismerte fel, amikor érte jött.

Egy ügyfél általában 10 növényt hoz nyaralni, de előfordul az is, hogy akár 40-50 kedvenccel érkezik. Az igény óriási, az 5 csillagos növényhotelben azonban lassan elfogy a hely, a következő évben muszáj lesz bővíteni.

Forrás: de.euronews.com