Kiválthatóak a veszélyes vegyszerek.

„A Greenpeace Magyarország üdvözli, hogy az Európai Unió tagországainak többsége megszavazta három méhgyilkos rovarölő szer használatának gyakorlatilag teljeskörű tilalmát. Csupán négy ország, köztük Magyarország szavazott a tilalom ellen, mellyel az agrovegyipari lobbi érdekeit helyezték volna a beporzók, a környezet és az emberek védelmének érdekei elé. A környezetvédő szervezet azt várja a magyar kormánytól: ezentúl tartsa tiszteletben a tilalmat, és ne kérjen ki eseti engedélyeket ezen bizonyítottan pusztító szerek hazai használatára. A mai EB-döntés megerősíti: nincs szükség a méhgyilkos neonikotinoidok használatára.” – derül ki a Greenapeace Magyarország sajtóközleményéből.

Az Európai Bizottság javaslatára az Unió betiltotta a három méhgyilkos neonikotinid használatát minden szabadföldi használatra.

Értesüléseink szerint a tilalom mellett 16 ország szavazott (Ausztria, Ciprus, Egyesült Királyság, Észtország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Luxemburg, Málta, Portugália, Németország, Olaszország, Spanyolország, Svédország, Szlovénia), az uniós lakosság túlnyomó többségét, 76,1%-át reprezentálva; ellene szavazott 4 ország (Csehország, Dánia, Magyarország és Románia); 8 ország (Belgium, Bulgária, Finnország, Horvátország, Lengyelország, Lettország, Litvánia és Szlovákia) pedig tartózkodott.

A környezetvédő szervezet felháborodását fejezte ki amiatt, hogy miután tudományos bizonyítékok és a terepi vizsgálatok is bizonyítják, hogy nincs szükség ezekre a méhgyilkos vegyszerekre, a magyar kormány mégis ellenezte ezek betiltását.

Régóta halljuk, hogy veszélyben a méhek, a szakértők kongatják a vészharangot. Az általunk elfogyasztott étel nagy része a természetes rovarbeporzástól, a méhek és más beporzó rovarok munkájától függ. Méhek és beporzók nélkül a terményeink mintegy egyharmadát vagy kézzel kellene beporozni, vagy sokkal kevesebb élelmiszert biztosítanának. Haszonnövényeink közel 75%-ának csökkenne a terméshozama. Mindez különösen az alma, az eper, a paradicsom és a mandula termesztését érintené drámaian, mely többek között ezen élelmiszerek drágulásához is vezetne.

A terhelő tudományos bizonyítékok alapján az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) javaslatára 2013-ban az Európai Unió három neonikotinoid:

  • a Bayer-féle imidakloprid és klotianidin, valamint
  • a Syngenta fejlesztette tiametoxám

részleges tilalmát vezette be a méhek számára vonzó termények (repce, kukorica, napraforgó) esetén. A döntés ezt a korábbi tilalmat terjeszti ki minden szabadföldi felhasználásra, és kizárólag állandó üvegházakban engedélyezi ezen szerek alkalmazását.

A méhgyilkos mezőgazdasági vegyszerek káros hatásairól sorra gyűlnek a tudományos bizonyítékok.

A tudósok a tanulmányok alapján továbbá kiemelik, hogy a neontikotinoidok kiválthatóak számos vegyszermentes védekezési móddal is, anélkül hogy ez gazdasági károkat okozna. Az agrovegyipar riogatása ellenére hazánkban sem okozott visszaesést a méhekre veszélyes neonikotinoidok kiváltása.

Forrás: www.greenpeace.org/hungary és www.mnn.com