Vonzások és választások.

A dalos szúnyog (Culex pipiens) lárvái kis állóvizekben, például esővizes hordókban, tócsákban fejlődnek. A kifejlett egyedek rendszerint házakban, istállókban tartózkodnak, pincékben, barlangokban telelnek. A dalos szúnyog főként madarak vérét szívja, de egyik alfaja ember és más emlősök vérével is táplálkozhat. A közelmúltban leginkább arról vált ismertté, hogy a nyugat-nílusi lázat terjesztheti, ez a vírus hazánkban is jelen van, madarakat, lovakat és embert is fertőzhet. Az emberek többségénél tünetmentesen zajlik a fertőzés.

A legjobb védekezés eleve elkerülni a szúnyogcsípést, ehhez nyújt segítséget egy új tanulmány, amely feltárta, hogy a dalos szúnyog mely növényfajokat kedveli ill. kerüli, ha eljön a peterakás ideje. Az Illinois-i Egyetem kutatói vízbe tett levéltörmelék segítségével vizsgálták, hogy mely növények miként hatnak a szúnyogok egyedszámára. Azt tapasztalták ugyanis, hogy nem egyformán: egyes levelek vonzzák, mások taszítják a vérszívókat.

A legjobb élőhelynek a bordás lonc (Lonicera maackii) és a pirostermésű ezüstfa (Elaeagnus umbellata) bizonyultak, itt óriási volt az egyedsűrűség, a szúnyogok remekül érezték magukat.

Szerencsére, akadt néhány olyan növény is, ahol kevesebb szúnyog tenyészett, ezeket ajánlatos a kertbe ültetni:

1. Sokvirágú rózsa (Rosa multiflora)

Erre a növényre kevés petét raktak a szúnyogok, és a kikelő lárvák is alacsony számban éltek túl. Sajnálatos módon maga a növény agresszív, invazív faj, ezért csak körültekintéssel ajánlatos a kertbe ültetni. Virágos sövénynek, kerítés mellé tehetjük, június-júliusban tömegesen nyílnak fehér, szedervirághoz hasonló virágai.

Fotó: Wikimedia Commons/CC BY 2.0

2. Vadszeder (Rubus allegheniensis)

Meglepő módon, a vadszeder levelére nagyon sok petét raktak a szúnyogok, ami nem lenne jó hír. Viszont csak nagyon kevés kikelő lárva élte meg az imágókort. A szeder rossz élőhelynek bizonyult, a lárvák nagyon lassan fejlődtek, és a kifejlett egyedek is aprók lettek. Azaz a vadszeder egyfajta ökológiai csapdaként funkcionál, mintegy odacsalogatja az egyedeket, hogy sok petét rakjanak, majd „megöli” a lárvákat, mielőtt kifejlődnének.

3. Kanadai bodza (Sambucus canadensis)

Hasonlóképpen „működik” a kanadai bodza is: a peterakáshoz helyet kereső szúnyogokat odavonzza, de a túlélő lárvák aránya már nagyon alacsony, azaz csapdába ejti őket.

Fotó: J.M.Garg/Wikimedia Commons

4. Fanyarka (Amelanchier laevis)

A fanyarka leveleire rakták a lehető legkevesebb petét a szúnyogok, ugyanakkor a lárvák túlélése jobb volt, mint az előző két növénynél.

Forrás: www.treehugger.com