A jó kémény a biztonságos és hatékony otthon egyik kulcseleme.

Az előírásoknak nem megfelelő, elhanyagolt kémények komoly veszélyt jelentenek. Az újHÁZ Centrum szakértői segítenek elkerülni ezeket.

Megnövekedett a kéménytüzek száma

Megnövekedett a kéménytüzek száma az elmúlt években a szilárd tüzelésű berendezést használó házakban a katasztrófavédelem közlése szerint. Az ok legtöbbször a nem megfelelő tüzelőanyag használata és a kémények karbantartásának hiánya. Pedig az előbbi nem csak, hogy jogszabályba ütközik, de környezetszennyező, egészségkárosító és a kéményekben életveszélyes állapotot is előidézhet – hívja fel a figyelmet a katasztrófavédelem.

Biztonságos kémény

Korom és kátrány rakódik le a kéményekben

Szilárd és olaj tüzelőanyagok használata során korom és kátrány rakódik le a kéményekben, a nem megfelelő tüzelőanyag használata pedig a réteg vastagodásával a kémény belső keresztmetszetének szűkülését okozza. Emiatt a tüzelőberendezés nem kap elég levegő-utánpótlást, így szívóhatás alakul ki a kéményben és az égéstermék visszaáramlik a lakótérbe, füst, – illetve szén-monoxid mérgezést okozva. A kéményben lévő vastag korom és kátrányréteg intenzív fűtés esetén a nagy külső- és belső hőmérséklet különbség hatására belobbanhat, a tűz pedig könnyen átterjedhet az épület más részeire.

Biztonságos kémény

Országszerte másfél millió felújítandó kémény

Ezek a veszélyek meglepően sok helyen fenyegetnek: a Fővárosi Kéményseprőipari Kft. 2015-ös adatai szerint az ország négymillió kéményéből másfél millió azonnali felújításra szorulna. A lecsapódó kondenzvíz okozta szétfagyás, az ellenőrizhetetlen működés, vagy épp a túl sok, vagy túl nagy teljesítményű tüzelőberendezés használata mind komoly veszélyeket hordoz.

Biztonság az első lépéstől

Ahhoz, hogy egy kémény valóban biztonságos legyen, komoly figyelmet kell fordítani rá már a szakszerű tervezéstől kezdve. Ezt gépész tervező végzi, majd a tervet engedélyezteti az építési hatósággal és a kéményseprőkkel. A minőségi kéményhez elengedhetetlen az is, hogy a kivitelezést minősített szakember végezze.

Az építés megkezdése előtt a tervezővel, felelős műszaki vezetővel egyeztetni kell a kéménytisztító ajtó és a füstcső csatlakozó helyét és irányát, valamint azt is, hogy ha arra szükség van, akkor milyen módon kell megerősíteni a kémény szabadon álló szakaszát. Emellett az illetékes kéményseprő szolgáltató javaslata alapján kell dönteni a második tisztító ajtó helyéről, ami a padlástérben vagy tetőjárdán helyezkedhet el.

Egyszerű és biztonságos: előre gyártott kéményrendszer

Komplex, egyszerű és biztonságos megoldást jelentenek az előre gyártott kéményrendszerek. Ezek mára szinte elengedhetetlen részei egy modern háznak, hiszen az energiatakarékos fűtés ennek megfelelő, profi kéményt is megkövetel. A korszerű fűtéstípusokkal olyan égéstermékek jelentek meg, melyek ellen az egészségünk megőrzése érdekében jobban kell védekezni, ehhez pedig a professzionális és megfelelően karbantartott kémény is hozzájárul. A modern kéményrendszerek rendkívül biztonságosak, az építési idejük rövid, ráadásul még esztétikailag sem hagynak kívánni valót maguk után – hangsúlyozzák az újHÁZ Centrum szakértői.

Biztonságos kémény

Hogyan válasszunk?

A kémény kiválasztásánál elsődlegesen figyelembe kell venni, hogy mennyi és milyen berendezést szeretnének belekötni. Az sem mindegy, hogy egy kémény milyen anyagból készül, bár minden, a piacon elérhető típusnak megvannak a maga előnyei. A kerámia kémény mellett, mint például a magyar Bakonytherm terméke, a természetes alapanyag és a könnyebb beépíthetőség szól, a beton elemekből készült kémény viszont tartósabb lehet. A tartósabb anyagokra ráadásul a gyártók összetettebb és hosszabb idejű garanciát adnak – hangsúlyozzák az újHÁZ Centrum szakértői. Példa erre a Schiedel UNI Plus kéményrendszere, amelyre 30 év teljes körű garanciát vállalnak.

Hőszigetelés – hatékonyabb üzemeltetés

A hatékony üzemeltetéshez az alapvető minőségi kritériumok mellett a hőszigetelés is nagyban hozzájárul. A fokozott hőszigetelésű Leier LSK kéményrendszerek üzemeltetése még takarékosabb, és az integrált hőszigetelésnek köszönhetően a kémény kerülhet akár a házfalon kívülre is. Ráadásul 33 éves garanciát vállalnak termékeikre.

Csak minősített terméket szabad beépíteni

Ahhoz, hogy a hosszútávon kielégítő és biztonságos működést biztosítani tudjuk, alapvető, hogy csak minősített terméket szabad beépíteni – hívják fel a figyelmet az újHÁZ Centrum szakértői. Ezen belül a teljesítménynyilatkozat tartalmát, és a gyártói garanciák közötti különbséget érdemes megnézni, de a széles választékban való eligazodáshoz érdemes szakértő segítségét kérni.

A működtetés során az alapvető biztonságunk érdekében fontos, hogy a bekötött berendezéseket kizárólag az előírt függőanyagokkal működtessük, és ne feledkezzünk el a kémény érvényes előírások szerinti gyakoriságú szakszerű tisztíttatásról sem!

Forrás: újHÁZ Centrum