Geológiai gyöngyszem Nógrádban.

Nógrádszakál községtől északra, az Ipoly mentén gyönyörű természetvédelmi területet találunk: a Páris-patak szurdokvölgyét, amit a köznyelv csak Palóc Grand Canyonként emleget. A szurdokvölgy népszerű elnevezése földrajzi szempontból ugyan nem helyes, de a terület különlegességét és egyediségét jól tükrözi.

A Páris-patak szurdokvölgye orszagalbum.hu

Kidőlt fák és hatalmas kövek között

Valamikor több millió évvel ezelőtt itt minden bizonnyal egy folyó kanyargott, ma pedig a felhalmozódott hordalék megkövesült rétegeit lehet megcsodálni. Feltehetően a folyam torkolati deltavidékénél halmozódott fel az az üledékréteg, amelybe a patak medret vág. A nagy vastagságban képződött kavicsos, homokos üledékbe helyenként tufás márga vagy riolittufa-, tufit-rétegek települnek. Ezek levéllenyomatokat őriztek meg.

A Páris-patak szurdokvölgye nogradgeopark.eu

A szurdokvölgyben végigsétálva megkapó látványban lehet részünk: sziklaszerű kiemelkedések, hatalmas kőtömbök, gyökerek, kidőlt fák között haladunk. Tavasszal és ősszel, esőzések idején, olvadás után még csordogál a Páris-patak (amelynek neve nem tisztázott, hogy honnan ered), egyébként a kiszáradt meder fogadja a kirándulókat.

A Páris-patak szurdokvölgye kirandulokklubja.network.hu

A csermely szitakötő élőhelye

Az őslénytani leletekben és földtani értékekben gazdag környék számos érdekességet rejteget az érdeklődőknek. Nemrégiben a Páris-patak völgyében lelték fel Magyarország első fatörzsbarlangjait, melyek világviszonylatban is kuriózumnak számítanak. A vulkáni kitörések megszűnte után lerakódott vulkáni üledékes anyagba növényi részek és fatörzsek ágyazódtak be. Az addig tavi környezetben lévő vulkáni üledékes réteg és a külső erők hatására a forró anyagban el nem égett fatörzsek korhadásnak indultak, a helyükön idővel üregek maradtak, amelyek a völgy fejlődésével és mélyülésével kerültek a felszínre.

A Páris-patak szurdokvölgye nosza.info

A szurdokvölgy néhány különleges, ritka állatfajnak is otthont jelent. Ezek közül is feltétlenül említésre méltó védett fajok a feketelábú szitakötő, a Geoparkkal érintett területről csak innen előkerült csermely szitakötő, és a nem védett, de országos szinten is ritkának számító fenékjáró poloska.

A szurdokvölgy körültekintéssel minden évszakban látogatható. Előfordulhat, hogy hatalmas kövek, kidőlt fák nehezítik az utat, legyünk óvatosak, elővigyázatosak!

További információk a Novohrad-Nógrád Geopark honlapján találhatók.

Címfotó: termeszetjaro.hu