Még a szakembernek is elállt a szava.

Nagyot nézhetett az az illető, az angliai Shropshire grófságban, aki karácsony előtt javításra szerette volna vinni a zongoráját. Az öreg hangszer belsejében ugyanis nem kevés aranyra bukkant, amit a szakértők szerint szándékosan rejthettek el, több, mint 100 évvel ezelőtt.

Fotó: BBC/PORTABLE ANTIQUITIES SCHEME

Nem mindennapi leletről van szó, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy máris nyomozás indult annak érdekében, hogy kiderüljön, műkincsnek minősíthető-e a zsákmány, és fellelhető-e esetleges örökös. Az állítólag lenyűgöző anyagról egyelőre nem sokat tudni, amíg a nyomozás tart, nagy titoktartás övezi a munkát.

Annyit már kiderítettek a vizsgálatok, hogy a londoni Broadwood & Sons által készített zongorát 1906–ban adták el egy Saffron Waldenben, Essex-ben található hangszerüzletnek. 1983-ig nem tudni, mi történt, akkor jutott hozzá egy család a zongorához, ők később a Shropshire grófságba költöztek.

A felfedezést követően a család bejelentette a kincset a ludlow-i múzeumnak. A jelenlegi tulajdonosok egyszerűen besétáltak és kipakoltak az asztalra. Az múzeum egyik szakembere, aki középkori leletekkel foglalkozik, elmesélte, hogy levegőt sem kapott, még sosem látott ilyen kincset.

A kalandos életű érték sorsáról későbbre ígértek tájékoztatást.

Forrás: BBC