Senki nem tudja, miként került hazánkba ez az apró kis halacska.

Genetikai vizsgálat igazolta, hogy a kaukázusi törpegéb hazánk új halfaja 2013-ban már tudományos módszerekkel, kétséget kizáró módon is sikerült azonosítani hazánk legújabb, egyben legkisebb halfaját, a kaukázusi törpegébet. A halnak 2009-ben mindössze egyetlen példánya került elő a Szamosból, míg 2012-ben Tiszafüreden életerős populációját észlelték a Tisza-tóban.

Kaukázusi törpegépFotó: http://www.horgasz.hu/

A Magyar Haltani Társaság munkatársai ezután jelentették be, hogy olyan halfajra bukkantak Tiszafüreden, amely korábban se a Tisza-tóból, se a folyóból nem volt ismert. A kutatók már akkor úgy vélték, hogy az új hal a Fekete-tenger parti vizeiből és a Duna torkolati szakaszáról ismert kaukázusi törpegéb (Knipowitschia caucasica). Külső jellegzetességei alapján azonban nem lehetett kizárni, hogy a mindössze egy évig élő és legfeljebb 3 centiméteres testhosszt elérő halacska egy másik faj, a horvát tengerparton honos adriai törpegébek (K. panizzae) képviselője. A DNS-teszt eredménye a közelmúltban látott napvilágot és alátámasztotta a korábbi feltételezéseket.

Kaukázusi törpegébFotó: http://www.horgasz.hu/

A vizsgálati eredmények alapján a kutatók azt valószínűsítik, hogy a magyar populáció fekete-tengeri eredetű, mivel a tiszai minták a fekete-tengeri vízgyűjtőből származókkal mutatnak közelebbi rokonságot. A szakember szerint a terjedés útvonala az eddigi adatok alapján nem állapítható meg teljes bizonyossággal, és igazából nem is lehet tudni, hogy miként jönnek át a halak a zsiliprendszeren. Az első Tisza-tavi észlelése óta a fajt kimutatták a tározó más területein is. A Poroszlón található Tisza-tavi Ökocentrum egyik miniakváriumában most már bárki megtekintheti Magyarország legújabb halfajtáját!

Forrás: http://www.sporthorgasz.eu/