Lesznek újdonságok és régi visszatérők is.

42 különböző sportág, 16 000 sportoló, 306 versenyszám: ez vár ránk az elkövetkező hetekben. Hamarosan startol az olimpia, összeszedtünk néhány érdekességet az idei világeseményről!

1. A megnyitó ünnepség házigazdája Gisele Bündchen lesz (ki más?)

Gisele BündchenFotó: http://www.femina.hu/

A brazil szupermodell, az ország gyöngyszeme fogja vezetni a fergetegesnek ígérkező megnyitóünnepséget. Állítólag Gisele egy futurisztikus kapun keresztül sétál majd a színpadra, hogy a riói Maracana stadionban megnyissa a versengést. Egyelőre a szépség nem reagált a híresztelésekre, hogy valóban ő lesz a háziasszony, de mi fogadni mernénk rá.

2. Visszatér a golf

golf

Több, mint 100 év után visszatér a golf az olimpiákra! Először 1900-ban vettek részt golfozók az viadalon, és 1904-ben is jelen volt sportág. Sajnos azonban a golf 4 legnagyobb ágyúja lemondta a részvételt, a Zika-vírus miatt, így nélkülük kerül sor a versenyre.

3. A taxisofőröknek angollecke járt

taxi

Rio taxisofőrei a ‘taxistas’-ok azok, akikkel legelőször kapcsolatba kerül az olimpiára érkező szurkoló. Éppen ezért ingyen online angolleckéket vehettek az ötkarikás játékok előtt. A négyhónapos tanfolyamon alapfokú társalgási ismeretekkel gazdagodhattak.

4. Ez az első olimpia Latin-Amerikában

Bizony, ebben is első lesz ez az olimpia! Tokió, Madrid és Chicago előtt szerezte meg Rio a rendezés jogát.

5. Hatalmas lesz egyes tornászok életkorában a különbség

Tornász

Lesznek nagyon fiatal tornászok, például a 16 éves amerikai Laurie Hernandez, miközben a hetedik olimpiájára érkezik az üzbég Oksana Chusovitina már túl van a negyedik X-en.

6. A Zika-vírus az olimpia leghatalmasabb problémájának tűnik

Bár gond volt az építkezésekkel, a közlekedéssel, a terrorveszéllyel, úgy tűnik, a legnagyobb gondot mégis a Zika-vírus jelenti ezen az olimpián. A főként szúnyogokkal terjedő vírus lázzal és hányással jár, de a fő gond a terhes nőket fertőző kórokozó, mivel a magzatnál kisfejűséget okozhat. Az olimpiai falut és a sportlétesítményeket szúnyoghálókkal és egyéb kiegészítőkkel igyekeznek szúnyog-biztossá tenni. A segítőket, önkénteseket, alkalmazottakat tesztelték a vírusra, de eddig senkinél sem tudták kimutatni, hogy fertőzött lenne. Mégis vannak sportolók, akik jelezték, hogy nem vállalják a kockázatot, és lemondták a részvételt.

7. Színre lép a Menekültek Csapata

Először az ötkarikás játékok történetében, 10 menekült is indul az olimpián, köztük atléták Kenyából, két szír úszó, két kongói dzsúdós és egy etióp maratonfutó. Ők így együtt szimbolikusan a Menekültek Olimpiai Csapatát képviselik, és a felvonulásnál rögtön a házigazda brazil csapat mögött fognak bejönni a stadionba.

8. Az ételeken nem múlik a siker

Ételek

A szervezők ígérete szerint napi 60000 adag étel készül majd, hogy mindenki jól lakjon. A fogások között természetesen a brazil nemzeti ételek is felbukkannak majd, lesz rizses étel, fekete bab, grillezett húsok, tápióka, pao de queijo (sajtos pogácsa) és a szuperétel, az acai bogyó: 10 brazil étel, amit muszáj kipróbálnod az olimpia idején!

9. A rendezési költségek igen magasak

Az olimpia rendezésének összköltsége várhatóan 10. 24 billió euro lesz, ami magában foglalja a tervezéstől a megvalósításon keresztül a marketingig, az összes kiadást. A versenyt négy területen rendezik, ezek egyike, a világhírű Copacabana lesz a röplabda helyszíne, a nem kevésbé híres Maracana pedig az egyik stadionként mutatkozik majd be.

10. Vajon gyorsabban fog-e futni Usain Bolt a tűznél is?

Egy hirdetésben már láthattuk, ahogy Usain Bolt a tűznél is gyorsabban fut, de vajon az olimpián mit fog mutatni a futás szupersztárja? Biztosak vagyunk benne, hogy az atlétikai számokat és az úszásfutamokat várják világszerte legtöbben.

11. Az olimpiai fáklya

Olimpiai fáklyaÁprilis 21-én gyújtották meg az olimpiai lángot Görögországban, és több, mint 90 napot „utazik” Brazíliáig.

12. Hármasikrek az olimpikonok között!

Luik testvérekFotó: http://janettv.com/

A szép szőke észt futólányok történelmet írnak, először fognak hármasikrek szerepelni az olimpiákon, ráadásul ugyanabban a számban. A Luik testvérek maratonfutásban állnak rajthoz, a „Trio to Rio” szlogennel ismertté vált lányok így gyakorlatilag egymás ellen versenyeznek.