Brazília már az olimpia lázában ég, mi pedig Brazília lázban égünk.

Brazíliáról sok mindent tudunk, ismerjük a focistáit, képzeletben már sokszor jártunk Rióban a Cukorsüveg-hegy tetején, és elég az országra gondolnunk, már halljuk is a vadító ritmusokat, látjuk a homokos strandokat az óceán partján.

Ideje a brazil gasztronómiában is elmélyülni, közeleg az olimpia, hamarosan minden a dél-amerikai ország körül forog majd!  10 brazil finomságot mutatunk, amiket érdemes kipróbálni!

1. Torresmo

Kapaszkodj meg, nem más ez, mint ropogós sült malacétel, leginkább olyan, mint a töpörtyű! Lehet, hogy kicsit zsírosnak fogod érezni, de a jól elkészített torresmo nagyszerű snack a sör mellé, ideális meccsnézéshez (fontos szempont a braziloknál, ugyebár).

torresmo.jpg
Forrás: clubedoalambique.blogspot.hu

2. Pão de queijo

Apró helyes kis gombócka alakú, manióka lisztből készült bucik sajttal. Úgy tartják, hogy a legjobban a nyugati Minas Gerais államban készítik.

pao_de_queijo
Forrás: www.sofisticado.com.br

3. Cajúlé, és alkoholos változata a cajú amigo

Azok a brazil őserdők, ahol annyi mennyei és tápláló gyümölcs terem! A fényes sárga cajú leginkább külsőleg tökre hasonlító termései nagy kedvencek. A keserédes levű gyümölcs nagyon finom! A cajú amigo pedig mindez koktél változatban, amit helyi likőrrel, jéggel és cukorral készítenek.

cajuForrás: www.tocadoacai.com.br

4. Goiabada

Guáva paszta cukorral (a guáva egy trópusi gyümölcs). Rengeteg cukorral. Létezik krémes és keményebb változatban is ez a dzsemre hasonlító finomság. Általában fehér sajttal és egy tradicionális, Rómeó és Júlia nevű desszerttel tálalják. Romantika a köbön az ebédlőasztalnál!

goiabada
Forrás: jornaldabaixada.uol.com.br

5. Acai bogyó

Észak Amerikában csodabogyóként ismert, de nálunk is egyre többen fedezik fel ezt az apró lila gyümölcsöt, amit a brazilok már régóta kedvelnek. Nagyon ízletes, müzlivel, szeletelt banánnal fogyasztják, magas tápanyag és vitamintartalma miatt értékes eledel.

acai
Forrás: acaiberrydoctor.com

6. Baião-de-dois

Ízletes étel a hatalmas ország északi, északkeleti részeiről. Ez a finomság rizsből és zöldbabból áll, fehér sós sajttal, és helyi marhahússal készítve. Gyakran körítik zöldségekkel, olvasztott vajjal, vagy nyakon öntik csípős szósszal.

baiao de doisForrás: historiasecenariosnordestinos.blogspot.com

7. Tacacá

Tradicionális meleg leves manióka szószból, manióka lisztből és szárított garnélából. Ráadásul fantasztikus másnaposságra is!

tacaca
Forrás: www.thetruckersreport.com

8. Tucunaré és pirarucu

Az Amazonas folyó halairól még nem esett szó, de természetesen ezek is megtalálhatóak a brazil konyhaművészetben. Ez a két halfaj hatalmas (a picarucu akár a 200 kg-t is elérheti!), húsosak, nedvdúsak, sütik, filézik vagy töltik őket.

tucunare
Forrás: www.tucunarenachapa.com.br

9. Cuscuz Paulista

A két legnépszerűbb brazil alapanyag felhasználásával (kukorica és manióka liszt) készülő étel számos változatban ismert, a Paulista az egyik legelterjedtebb fajtája. Egy sós sütemény-szerű alaprecept variálódik, akár tölthetik szardíniával, főtt tojással, paradicsommal, olívabogyóval is. Természetesen minden valamirevaló brazil családnak megvan a saját receptje.

Cuscuz Paulista
Forrás: entretenimento.band.uol.com.br

10. Coxinha

Mélyhűtött tésztából készült, szeletelt csirkehússal töltött finomság, amit különleges, csirkecomb alakúra formáznak. Érdekes, hogy a szlengben az unalmas, ízetlenre használják a coxinha kifejezést, aminek semmi köze nincs ehhez a harapnivalóhoz!

coxinha
Forrás: www.receitaereceitas.com.br