Csatornák között.

A Ponte dei Trepponti vagy Trepponti híd egy nagyon ritka konstrukció: az ötágú építmény egy olasz városban, Comacchio-ban található. Noha a neve “Trepponti” a tre (három) és a ponti (híd) szóból ered, a valóságban nem 3, hanem 5 irányba vezetnek le róla utacskák. A ’három’ előtag valójában a híd alatt folyó csatorna hasadására utal.

A szokatlanul összetett híd 1638-ban épült, a település újjáépítésének részeként, miután a várost a portyázók lerombolták. Luca Danese építészt bízták meg azzal, hogy az újjáépítési munkálatokat levezényelje és ő tervezte a hidat is, az új védelmi rendszer részeként.

A falazott boltíves híd jelentette a város egyik kapuját és egyben a belépő pontot a belső csatornahálózathoz.

A Ponte dei Trepponti átíveli a Palotta kanálist, amely itt ágazik el, mellette pedig a itt futnak a Sant’Agostino és San Petro csatornák, amelyek a régi városárkot alkották és emiatt válik szükségessé egy több leágazással bíró híd. Az 5 utat egy központi, isztriai kővel rakott rész köti össze, egy kis ötágú terecskét alkotva, amit egy keresztboltozatú mennyezet art. 5 nagy lépcső vezet le a város utcáihoz, valamint a halpiachoz.

- Trepponti -

Amikor a Trepponti híd eredetileg épült, a jellegzetes őrtornyai még hiányoztak. Azokat csak 1695-ben adták az építményhez, hogy megerősítsék a védelmi funkciót Giuseppe Renato Imperiali bíboros alatt. Az ő időszakában a lépcsősor mellvédjeit is megemelték. 1823-ban a oldalfalakat eltávolították és dekoratív oszlopokra cserélték.

Comacchio - Trepponti

Forrás: www.amusingplanet.com