Birodalom a kertben.

Angliában, egészen pontosan Berkshire-ben, a királyi család birtokán a kíváncsi szemek elől elrejtve egy kis nádfedeles, fehér falú lak bújik meg. Az elmúlt 80 évben a ’Kis Ház’-ként vagy ’Y Bwthyn Bach’-ként is emlegetett épület a királynőn kívül a királyi gyerekek generációinak volt titkos játékbarlangja.

A játszóház 1932-ben épült Erzsébetnek és húgának, Margitnak a „walesi emberek nevében”, Erzsébet hatodik születésnapjára. Ebben az időben Erzsébet szülei a york-i herceg és hercegné címet birtokolták, nem számítottak esélyes trónörökösnek. Azonban amikor Albert György herceg testvére váratlanul lemondott a trónról, a kislány édesapja vonakodva elfogadta a koronát, és ezzel megpecsételte a kis Erzsébet sorsát is.

Erzsébet hercegnő a kis játszóház előtt.

A házikót Edmund Willmott építész tervezte, és minden akad benne, ami egy „rendes” házban is: teljesen felszerelt konyha, nappali, háló és fürdőszoba, amely abban az időben nagyon modernek számított, hiszen hideg-meleg folyóvíz, áram és még fűthető törölközőszárító is tartozott a felszereléshez.

Azonban a méretek kisebbek voltak, minden a megszokott nagyság kb. 2/3-a volt. A nappaliban kanapé, öltözködő asztalka, rádió, porcelánok és kis könyvespolc várta a kislányokat. Még a miniatűr telefon is üzemelt. A ház előtt kis előkert terült el, sövénnyel és virágokkal.

A kis Erzsébet és Margit órákat töltött a lak csinosításával, takarításával. Később az ő gyerekeik és unokáik is örömmel vették birtokba a titkos bunkit.

Néhány évvel ezelőtt a ház jelentős felújításon esett át Erzsébet egyik unokájának, Beatrixnak a vezényletével.

Erzsébet szüleivel, húgával és kutyáival. Az ablaknál áll a jelenlegi királynő.

1936 júniusa: balra Margit hercegnő, jobbra Erzsébet.

Az Y Bwthyn Bach itt éppen Cardiff-ból tart Londonba az 1930-as évek elején.

A házikó egyszer majdnem földig égett, amikor lángra kapott a nádtető szállítás közben.

Forrás: www.amusingplanet.com