Óvta, védte, dédelgette.

2017-ben történelmi tök rekord született: egy nyugdíjas bútorasztalos, Joe Jutras 2,118 font (kb. 960 kg) súlyú zöldtöke bizonyult a legnagyobbnak egy Rhode Island-ben rendezett versenyen.

Egy ekkora zöldséget termeszteni már önmagában is lenyűgöző teljesítmény, de Jutras még ennél is nagyobb dolgot mondhat magáénak. Ő az, aki egyedüli a világon abban, hogy már 3 rekorddal is büszkélkedhet a legnagyobb zöldségek kategóriájában.

2006-ban szüretelte le a világ leghosszabb lopótökét (kb. 3,2 méterre nőtt), 2007-ben pedig a sütőtök kategóriában aratott, kb. 766 kg-os „versenyzőjével”. Ugyan ezek a rekordok azóta megdőltek, ez nem csorbít az érdemein.

Fotó: Frerichs Farm/facebook

A rendkívül sikeres 62 éves hobbikertész érthető módon nagyon boldog. Néhány évvel ezelőtt már közel járt a zöldtök rekordhoz, de akkor sajnos széthasadt a zöldség, így kizárták a férfit a versenyből. Amióta viszont nyugdíjba ment, több időt tud a veteményesben tölteni. Semmit nem bíz a véletlenre, a rekorder zöldséget is a korábbi csúcstartó magjából kezdte nevelgetni. Először mustárt termesztett a területen, egyfajta természetes fertőtlenítőként. Utána csirketrágyázott, fekete fóliával fedte a területet a gyomok ellen, majd kiválasztotta a legerősebbnek tűnő magoncot.

Nyár közepén már egy lábnyit nőtt a zöldség egy nap alatt. Természetesen tápoldatozta, és locsolta megállás nélkül, sőt éjszakára még takaróval is befedte. Homokkal szórta körbe a termést, hogy bármilyen rágcsáló felbukkanása esetén akcióba tudjon lépni. Még a vakációját is megrövidítette, nehogy valami baja történjen a féltve gondozott zöldségnek.

Forrás: www.smithsonianmag.com