Rémtörténetek a finom íz hátterében.

Amikor elnyalunk egy vaníliás fagyit, vagy kikapargatjuk a vanília belsejét a sütihez, bizonyára nem gondolunk bele, hogy honnan is származik az édes ízesítő. Talán jobb is, hogy nem tudjuk, micsoda rémtörténetek állnak a finomság mögött.

Arra viszont már felfigyelhettünk, hogy az elmúlt öt évben tízszeresére nőtt a vanília világpiaci ára. A növény  kilogrammját kb. 360 angol fontért (129 000 forintért) tudják eladni a termelők. A világ első számú vaníliaexportőre Madagaszkár, ahol a termés árát a pusztító ciklonok is az egekbe tornázhatják.

Nem járnak messze az igazságtól azok sem, akik spekulációra gyanakodnak.  A hírek szerint rózsafa-eladásokon meggazdagodott maffia felvásárolta a vaníliakészleteket, és késleltette az eladásokat, mesterséges hiányt keltve ezzel a piacon, hogy még feljebb tudja nyomni a termény árát.

A hihetetlen magas ár hatására persze a vaníliatolvajok is megjelentek, egyre szemtelenebbül követelve a termést. A farmerek egy idő után megelégelték a durvuló fenyegetéseket, és önbíráskodás után öt tolvajt kivégeztek a település főterén.

A zűrös viszonyokat több tényező is fenntartja: a vanília globális kereskedelme alulszabályozott, a helyi politikusok korruptak, a paliszanderfa (rózsafa) illegális exportálása Kínába pedig nagy bevételekhez, több száz millió dollárhoz juttatta a helyieket.

https://www.instagram.com/p/BICRooGgWUl/?tagged=vanillaharvest

A folyamatos jogsértések mellett az erdőirtás is komoly károkat okoz. A vaníliaültetvények létesítése céljából akár nemzeti parkokban (pl. Masoala) is kivágnak erdős területeket. A rózsafákkal megszerzett piszkos pénzt a vaníliaiparban mossák tisztára a bűnözők, illetve a madagaszkári elit.

https://www.instagram.com/p/BJIs5sFgg1H/?tagged=vanillaharvest

Ma már veszélyeztetett fajokkal is kereskednek a bűnözők: ha egy nemzeti parkban letaroltak egy bizonyos területet, az emiatt otthontalanná váló állatokat is eladják. Erdővédelmi aktivisták azt mondják, a probléma ott kezdődik, hogy a polgárok azt látták, a rózsafák tömeges kivágására áldását adta a korrupt politikai elit – sőt profitált belőle –, így azt vélik, a vaníliaültetés miatti erdőirtás ellen sem fognak fellépni.

https://www.instagram.com/p/BI4bns4AgMg/?tagged=vanillaharvest

A zöldek szerint a favágást okosan végzik a helyiek úgy, hogy a műholdas felvételeken ne lehessen detektálni a pusztítást.

Forrás: greenfo.hu