Nincs hely a szúráshoz.

A szúnyogokat senki sem kedveli, de a trópusokon a kellemetlen csípésnél jóval nagyobb gondot is okoznak, mivel olyan veszélyes betegségeket terjesztenek, mint a malária, a dengue láz a sárgaláz vagy a nyugat-nílusi láz. Újabban komoly kísérletek folynak génmódosított steril szúnyogok elterjesztésével, de ezenfelül is minden lehetőséget meg kell ragadni a vérszívók elleni védekezés terén.

John Beckmann, az Auburni Egyetem entomológusa az öltözék segítségével próbál megoldást találni, olyan szövet kifejlesztésén dolgozik, amely ellenáll a szúnyogcsípésnek.

Talán éppen ez a legegyszerűbbnek tűnő megoldás lehet eredményes?

Egy high-tech kötőgép segítségével Beckmann és munkatársai különféle szövésű anyagokkal kísérleteztek. Olyat kerestek, amely nem hagy helyet a szúnyog szúrószervének, ugyanakkor kényelmes és jól lélegzik, szellőzik a trópusi időjárási körülmények között is.

Szabadszemmel a szúnyog szúró szájszerve tűszerűnek tűnik, de a kutató hangsúlyozza, hogy valójában ez a szerv annyira fejlett és cseles, hogy a legtöbb anyagon át tud hatolni az oldalán lévő, fűrészszerű, pengéhez hasonlító szegmenssel, a mikrotűk pedig úgy rezegnek, mint egy fúró és képesek 90 fokban is elhajolni.

Rengeteg finomítást követően született meg az a spandex-poliészter szövet, amely áthatolhatatlan a szúnyog számára és leginkább egy leggingshez hasonlatos.

A tesztek során az anyagmintákat olyan dobozokban is megvizsgálták, amelyekbe rengeteg szúnyogot zártak, majd az anyagból készült inget viselő alany bedugott karján mérték a csípésszámokat. A biztató eredmények után a következő lépés a textíliából készült ruházat gyártása lehet.

Forrás: www.goodnewsnetwork.org

A kiemelt kép illusztráció.