Teszt élesben.

A szúnyogok által terjesztett betegségek csökkentésének érdekében a brit biotechnológiai cég, az  Oxitec megkapta az engedélyt ahhoz, hogy az Egyesült Államokban szabadon engedjen 2 milliárd génmódosított szúnyogot. A vérszívókat Floridában és Kaliforniában engedik ki, hogy élesben is teszteljék a kísérletek során már működőképesnek bizonyult módszert. A genetikailag módosított hím szúnyogok terméketlen utódokat nemzenek, ami a várakozások szerint a helyi populáció és a szúnyogok által terjesztett betegségek terjedésének csökkenéséhez vezet.

Az Oxitec által előállított, módosított hím rovarok az egyiptomi csípőszúnyog (Aedes aegypti) egyedei, ez a faj számos betegség terjesztésért felel, így például a zika, a dengue, a sárgaláz vektora. Amikor ezek a hímek az őshonos nőstényekkel párzanak, akkor állítólag nőstény lárvák születnek, amelyek már imágókor elérése előtt elpusztulnak. Mivel csak a nőstények szívják a vérünket, a módosított rovarok nem jelentenek veszélyt ránk nézve

Az Oxitec módszere jó példája a steril rovar technikának, amelyet már korábban más kártevőknél alkalmaztak. A szúnyogok szabadon bocsátását azonban nem fogadja teljes egyetértés: a projektet tüntetések kísérik, sok állampolgár tiltakozik a módszer ellen, mások pedig azt hangoztatják, hogy beláthatatlan környezeti vagy egészségügyi következményekkel járhat az akció.

2019-ben egy tanulmány arról számolt be, hogy a módosított szúnyogok utódainak ki százaléka mégis túlélte a kísérletet és a géneket továbbadta, terjesztette a populációban. Noha a tudósok cáfolták az állításokat, mert azok nem meggyőző bizonyítékokon alapultak, a tanulmány mégis nagy vitákat gerjesztett.

Eközben az Oxitec adatai arról tanúskodnak, hogy jelentős mértékben csökkent a helyi szúnyogpopuláció és Brazília hivatalosan is jóváhagyta ezen szúnyogok alkalmazását 2020-ban. A hatóságok kiállnak amellett, hogy a módosított rovarok nem jelentenek veszélyt az emberekre, élőlényekre és a környezetre.

Forrás: gizmodo.com