Gyönyörű Hercegnő.

A ’Bijin-Hime’, azaz ‘Gyönyörű Hercegnő’ egy japán szamócafajta, tökéletes alakkal, színnel hihetetlen ízzel. A szamóca nemesítője Mikio Okuda, egy japán farmer, aki több mint 45 év tapasztalattal rendelkezik a gyümölcs termesztésében. 15 évig próbálkozott, számtalan kudarcot megélt, míg előállította a Bijin-Hime fajtát, a világ egyik legértékesebb szamócáját.

A nagy gyümölcsök kb. teniszlabda méretűek, súlyuk 100 gramm körül van, de nem ez az egyetlen ok, ami miatt olyan különlegesek.

A Gyönyörű Hercegnő íze és aromája az, ami egészen váratlan: 13 Brix-fokkal (a cukortartalom hagyományos mértékegysége) sokkal édesebb, mint az átlagosan 10 Brix-fok körüli fajták. A piros gyümölcsök ráadásul rózsára emlékeztető aromájúak. Textúrájuk tökéletesen egyensúlyban van, nem túl puha, nem túl kemény, élén piros a színük, fényes a külsejük. Cseppet sem savasak és nincs kellemetlen mellékízük sem.

Mikio a különlegességet a téli hónapokban termeszti, gondosan monitorozva a talaj és a levegő hőmérsékletét az üvegházban az Okuda farmokon, Hashima városában. A lassú érés talán az egyik titka az édes intenzív íznek, de a farmer nem sok információt hajlandó megosztani, nem véletlenül.

Mikio célja az volt, hogy nagy, tökéletes alakú, kitűnő ízű szamócát nemesítsen és ez 15 év alatt sikerült is.

Néhány gyümölcs még így is inkább kerek, ezeket nem értékesíti, így mindössze 500 gyümölcsöt dob piacra évente.

Abban az országban, ahol a különleges minőségért akár bármennyit hajlandóak fizetni, a tökéletes gyümölcsök tényleg aranyárban értékesíthetők. A Gyönyörű Hercegnő egyetlen darabja egy aukción 120 ezer Ft-nak megfelelő összegért kelt el, amivel a világ legdrágább gyümölcsei közé emelkedett (tömegéhez viszonyítva alighanem az első helyre). Minden növény az eredeti növény klónja, így ezt a fajtát magról nem tudják termeszteni.

Forrás: www.odditycentral.com