Megőrzendő értékeink.

240 év telt el azóta, hogy a világ első nemzeti parkját létrehozták annak érdekében, hogy az ott található értékeket a későbbi generációk számára is védjék, óvják. Szerencsére azóta a Földünk közel 100 országában találunk már nemzeti parkokat, mutatjuk a 6 legrégebbit!

Bogd Khan Uul Nemzeti Park, Mongólia (1783)

Nem, nem a Yellowstone a világ legrégebbi nemzeti parkja, ahogyan azt sokan vélik, hiszen Mongóliában már közel egy évszázaddal korábban létezett egy. A mongol kormány 1778-ben hozta létre az első nemzeti parkot, a Bogd Khan Uul bioszféra rezervátum Ulánbátortól délre található. Számos élőhelytípus megtalálható itt, a füves területtől a csupasz sziklarengetegen át, az alpesi tundráig vagy a tajgáig.

Yellowstone Nemzeti Park, USA (1872)

Itt található a világ legnagyobb gejzír tárháza, amelyek közül a leghíresebb az ikonikus Old Faithfull. A parkot folyók szelik keresztül, számtalan vízesés és forró vizű források között, hegyvidéki területen barangolhatunk. A vadvilág is rendkívül gazdag: 60 emlősfaj él itt, többek közt szürke farkas, grizzly medve, bölény, jávorszarvas, hiúz.

Királyi Nemzeti Park, Ausztrália (1879)

Kb. egy órára délre Sydney városától találjuk ezt a parkot, amely a Hacing folyó és a partvidék közötti részen terül el. Számtalan túraútvonal, piknikezőhely, kempingezésre alkalmas terület bújik itt meg. A változatos tájon fekvő nemzeti parkban gyönyörű partszakaszok, kék lagúnák, eukaliptusz erdők és vízesések váltakoznak. A népszerű 26 km hosszú parti túraút remek alkalmat kínál a kajakozásra, madárlesre, bálna megfigyelésre és búvárkodásra.

Banff Nemzeti Park, Kanada (1885)

Alberta sziklás hegyvidéke a mezőkről, folyókról, gleccserekről, jégmezőkről, erdőkről is ismert, a terület egy része egyben az UNESCO Világörökségének is része. A hatalmas, kiterjedt barlangrendszer, a gleccsertáplálta tavak, a túra- és bicikli útvonalak mind felfedezésre csábítanak.

Yoho Nemzeti Park, Kanada (1886)

A Yoho Nemzeti Park ugyancsak a Sziklás-hegységben fekszik. A Yoho látnivalói a lenyűgöző sziklafalak, a lélegzetelállító vízesések és a 28 csúcs, amelyek közül néhány 3000 méternél is magasabbra tör. Bájos kis falvak és türkiszínű tavacskák teszik teljessé a képet.

Tongariro Nemzeti Park, Új- Zéland (1887)

A számos szakrális helyet felvonultató Tongariro a bennszülött Ngāti Tuwharetoa maori törzs korábbi területe, az ő főnökük ajándékozta a brit uralkodónak. Egyedülálló kulturális és természeti értékei miatt az UNESCO világörökség védelmét élvezi. Aktív vulkáni hegyei a Ruapehu, a Ngauruhoe, és a Tongariro.

Forrás: theculturetrip.com