Az emberi játszmák bonyolult szövevényében gyakran sodródunk olyan helyzetekbe, amelyek kisebb-nagyobb belső feszültséget okoznak. Mutatunk ezért néhány apró trükköt, amelyek elsajátításával könnyebben átlendülhetünk a problémás szituációkon!

 1. Ha emberek egy csoportja együtt nevet valamin, akkor a tagok ösztönösen arra a személyre néznek, akihez a legközelebb állónak érzik (vagy szeretnék érezni) magukat.

 2. Ha olyan dolgot kell tenned, amely alapesetben idegessé tesz, rágózz, vagy egyél. Az evés művelete miatt az agyad úgy úgy érzi, nincs ok az idegeskedésre, így hamar megnyugszik.

 3. Ha valaki dühös rád, maradj nyugodt. Lehet, hogy az illető ettől még dühösebb lesz, de később szégyellni fogja magát emiatt, így kisebb valószínűséggel fordul elő újra.

 4. Ha valakinek felteszel egy kérdést, de csak részleges választ ad, maradj csendben és tartsd a szemkontaktust. A másik fél úgy fogja érezni, hogy az eredeti válasszal nem vagy elégedett, és kiegészíti azt.

 5. Az érzelmek kifejezése érzelmeket generál. Egyszerű a képlet: ha boldog akarsz lenni, mosolyogj olyan szélesen, ahogy csak tudsz! Eleinte nem könnyű, de figyeld csak meg a hatást!

 6. Ne használd gyakran az “úgy gondolom” és az  “azt hiszem” kifejezéseket. Úgy hangzik, mintha nem lennél biztos a mondanivalódban.

 7. Állás- vagy egyéb interjúk előtt képzeld azt, hogy az interjúztatók régi barátaid. Csak rajtad múlik , hogyan fogod fel a helyzetet, és ha el tudsz lazulni, a hangulatod ragadós lesz.

 8. Ha őszintén tudsz örülni a másokkal való találkozásnak, akkor legközelebb valószínűleg ők is örülni fognak neked. Mellesleg  nem kizárólag emberi dolog ez: a kutyák folyamatosan ezt játsszák velünk! ?

 9. Az emberek könnyebben tesznek meg egy-egy kisebb szívességet neked, ha előtte néhány nagyobbat visszautasíthattak.

 10. A stressz és az izgatottság több fizikai tünete (pl. nehéz légzés, gyors szívverés) megegyezik. Ha a fenyegető helyzetet át tudod értelmezni kihívássá, a stressz izgalommá változik!

 11. Legtöbben nem tudják megmondani a különbséget a kisugárzás és a bizalom között. Ha úgy tűnik, tudod, mit csinálsz, könnyebben magad köré gyűjtheted az embereket.

 12. Ha ügyfélszolgálaton dolgozol, tegyél egy tükröt magad mögé. Az ügyfelek sokkal kedvesebbek lesznek: senki sem szereti habzó szájú idiótának látni magát!

 13. Ha egy értekezleten esélyes, hogy valamelyik kolléga “betámad” valamivel, ülj közvetlenül mellé. Ettől elveszíti a csoportmentalitást, amely biztonságos hátteret nyújt neki a támadáshoz. Vagy ha ennek ellenére megtalál, legalább visszafogottabbá válik.

 14. Első randin vidd partnered valami izgalmas helyre. Ha jól sikerül, onnantól egy nem szokványos, izgató  érzéssel fog téged azonosítani.

 15. Próbáld megfigyelni azoknak a szemszínét, akikkel találkozol. Jobban fognak kedvelni az egyenes, nyílt szemkontaktus miatt.