Kicsit előbb jött a Halloween.

El lehet képzelni Sarah Longfellow (34) döbbenetét, amikor a helyi park mellett vezetett el az útja és azt látta, hogy a területen álló bokrok, fák nagy részét sűrű, fehér háló borítja. Mivel épp egy buliba igyekezett a kisfiával, először azt hitte, hogy egy korai Halloween dekorációt lát. Visszafelé azonban megállt és akkor döbbent rá, hogy a hálók és szövedékek nagyon is valódiak.

Az angliai Lock Lane-ben található a Castleford parkban a kísérteties hernyófészkek szinte mindent beborítottak, még a padokat, kerítéseket is.

Fotó: Sarah Longfellow/SWNS

Mivel Sarah pókiszonyos, a következő gondolata azt volt, hogy pókhálók borítják a növényeket. Kicsit közelebb hajolt, hogy megvizsgálja a szövedéket és akkor látta, hogy nem pókokról, hanem hernyókról van szó. Ezt örömmel vette tudomásul és a kisfia is boldog volt, mert nagy rajongója ’Eric Carle: A telhetetlen hernyócska’ c. könyvének.

Valójában a hernyók ezekben a fészkekben, szövedékekben érzik magukat védettnek, például a madarakkal szemben. A leveleket rágják, majd bábozódás után molyokká alakulnak.

Fotó: Sarah Longfellow/SWNS

A Yponomeuta nemzetségbe tartozó pókhálós molyoknak számos faja él hazánkban is, ezeket egymástól nehéz megkülönböztetni, de ennek nincs jelentősége, mivel életmódjuk, kártételük is hasonló. Évente 1 nemzedékük fejlődik, a hernyók tipikusan május-júniusban jelennek meg. Csoportosan élnek a szövedékben és a leveleket rágják, képesek akár tarra is rágni a növényeket, az emberre nézve azonban veszélytelenek, nem mérgezőek. A lepkéik június-július hónapokban rajzanak ki.

Fotó: Sarah Longfellow/SWNS

A pókhálós molyok csak egy adott fafajt fertőznek, nem polifágok. A képek alapján nehéz eldönteni, hogy itt pontosan melyik fajról volt szó, mert úgy fest, mintha válogatás nélkül beszőtt volna mindent, még a padokat, korlátokat is.

Fotó: Sarah Longfellow/SWNS

Forrás: www.dailymail.co.uk