A legfontosabb szabályok, ha lakásban szeretnéd tartani kedvencedet.

Mindössze néhány évtizeddel ezelőtt még nem volt elterjedt az, hogy az állatokat lakásban tartsuk. Az állatok helye az udvarban volt, a macskák szétszéledtek a faluban, a kutyák pedig láncra verve őrizték a házat. Azóta a kutya és a macska lett az ember legjobb barátja, így kedvenceink nemcsak a szívünkbe, hanem a lakásunkba is beköltöztek. De hogyan legyen harmonikus és kiegyensúlyozott a közös otthonunk?

A bútorok, amelyeket “meg kell mentenünk”

Felelős állattartóként gyakran szembesülhetünk azzal, hogy az állat, legyen az kutya vagy macska, szemet vet a bútorainkra. A macskák előszeretettel reszelik rajta a karmaikat, és sokszor hiába vesszük meg nekik a legnagyobb és legszebb kaparófát, akkor sem mondanak le a kanapéról. A kutyák, főleg kölyök korukban pedig mindent rágnak, amit csak képesek: kábelek, asztal lába vagy éppen a fotel fejtámlája.

Éppen ezért fontos, hogy megvédjük valahogy bútorainkat, különben drága mulatság lesz az állattartás! Az egyik elterjedt módszer a bútorok fóliával való letakarása, de mi ezt nem ajánlanánk: nem esztétikus és zavaró is, ráadásul könnyedén átrághatják magukat rajta kedvenceink.

A bútorok rágása mögött általában a félelem, a szeparációs szorongás vagy az unalom állhat. Először tehát a fő okot kell kezelned, majd jöhetnek az olyan rágható kutyajátékok, amelyekbe jutalomfalatot rejthetsz el. Minél nehezebb megszereznie, annál több ideig foglalja le! Ha viszont minden kötél szakad, akkor érdemes lehet rágás elleni bútorvédő spray-t beszerezni, amelynek szaga elriasztja az állatokat a rágástól – így a bútor megmenekülhet!

A megfelelő padló

Ha házi kedvenceddel együtt élsz, akkor érdemes felmérni, mi lenne számára az ideális padló. A parkettát a karmok felkarcolhatják, a szőnyegre pedig sok kutya és macska potenciális WC-ként tekint. Ma már gyönyörű, akár parketta kinézetet utánzó padló fajta létezik, érdemes kiválasztani azt, ami a legjobb kedvencednek! Egy parketta utánzatú laminált padló bárkit megtéveszt, és mégsem fogja kutyád vagy macskád karma felkarcolni!

Rések, lyukak a lakásban

Az első néhány napban kedvenced biztosan nagyon fog félni, ezért megkeresi majd a lehető legkisebb rést, ahova akár napokra is elrejtőzhet. Az idegen környezet, szagok, emberek és ismeretlen zajok mindig félelmet váltanak ki a háziállatokból, így, ha felelős és előrelátó állattartó vagy, akkor segítesz neki ezekben a napokban. Érdemes a veszélyes réseket eltüntetni, akár dobozokat, kartonlapot odatenni, hogy ne tudjon beférkőzni.

A gáztűzhely mögötti hely például potenciális veszélyforrás, de ugyanígy a mosógép dobja is hirtelen megadhatja azt a biztonságot, amit keres az állat. Ajánlott néhány teljesen veszélytelen rést meghagyni (ágy mögött, ágy alatt, valamelyik ruhásszekrényben) ahol nyugodtan elbújhat, amíg megnyugszik.

Ebben az esetben viszont jutalomfalatokkal és játékokkal tudod kicsalogatni. Ennek ráadásul az a mellékhatása, és megtanul megbízni benned, hiszen tudja, hogy tőled jönnek a jó dolgok. A kapcsolatotokat bizalmasabbá és biztonságossá teszi, viszont egy valamit kerülj el: ne húzd ki erőszakkal az állatot, mert még jobban megijed!

A legfontosabb állattartó szabály: soha ne félemlítsd meg!

A mai napig tartja magát az a nézet, hogy csak akkor lesz valóban lakásbarát a kedvenced, ha fél tőled. Az erőszak erőszakot szül, tartja a mondás, és ez valóban így van. Ha erőszakkal közelítesz az állat felé, félni, rettegni fog tőled: egy olyan kapcsolatotok lesz, ami a félelmen és terroron alapszik, nem a biztonságon és bizalmon. Ha arra érsz haza, hogy megrágja a bútorokat, ne torkolld le. Egyrészt, nem fogja tudni, miért kapta, hiszen lehet, órákkal ezelőtt történt. Az állatok ugyanis mindig azt hiszik, hogy az éppen megtörtént dolog miatt kapják a leszidást, ami elég visszás lehet.

Másrészt, nem szabad azt megtanulnia, hogy tőled félni kell, hiszen ha stresszes, még jobban fogja csinálni. Jobban fog rágni, bepisilni, esetleg támadóan közelíteni feléd, akár kutyáról, akár macskáról van szó. A kiegyensúlyozott ember-állat kapcsolat azon alapszik, hogy hogyan neveljük az állatot, akit társunknak fogadunk, nem a megfélemlítésen.