Te mi leszel, ha nagy leszel?

Tanár, könyvelő orvos, építész: ezeket szokványos foglalkozásoknak mondhatjuk. A nagyvilágban azonban számtalan olyan munka létezik, amelyről még csak nem is hallottunk. El tudjuk képzelni, hogy mivel foglalkozik a biciklihalász vagy miért van szükség emberbetolóra?

Különleges állásokat mutatunk:

1. Sziget karbantartó

A világ számos pontján, például a karibi térségben, Ausztráliában vagy a csendes- óceáni szigetvilágban találunk olyan kisebb-nagyobb földdarabokat, amelyek állami vagy magánkézben vannak. Ezekre gyakran keresnek olyan embereket, akiknek a kertészetben, asztalosságban, tájrendezésben, ácsolásban, szerelésben van jártasságuk és így tudnak felügyelni a szigetre addig, amíg a tulajdonos a szárazföldön tartózkodik.

2. Biciklihalász

Amszterdamban mindenre létezik kerékpár, a bevásárlástól a gyerekszállításig és így természetesen elképesztő számú bicaj van a városban. Ezek egy része, kb. 12-15 ezer kerékpár minden évben a vízben landol, beesik, vagy bedobják. Hivatásos csapatot alkalmaznak arra, hogy ezeket a járgányokat összeszedjék, kihalásszák a vízből, majd a kiemelt bicikliket újrahasznosítják.

3. Krikettjátékos

A krikett Angliában, Ausztráliában, Indiában és Dél-Afrikában népszerű, de folyamatosan próbálják más országokban is meghonosítani, 2004-ben például az USA-ban tettek ezért erőfeszítéseket. Éppen ezért minden posztra kerestek embereket: játékosokat, felszerelésgyártókat, pontozókat, edzőket.

4. Jégkutató

Bányásztársaságok, kormányügynökségek, kutatócsapatok alkalmaznak olyan földtudományokban képzett szakembereket, akik hajlandóak a fagyos Antarktiszon vagy Kanadában dolgozni. A jégrétegek tanulmányozása rendkívül fontos a klímaválság közepén.

5. Emberbetoló

Tokióban, ahol a metrók elképesztő utasforgalmat bonyolítanak le minden nap, fontos, hogy egy szerelvényre minél több ember felférjen. Ezt úgy érik el, hogy betoló emberek nyomják be a tömeget, hogy helyet szorítsanak még pár tucatnyi utasnak. Bár az emberek úgy állnak, mint a szardíniák a konzervdobozban, állítólag a betolók profik abban, hogy miként kell sérülésmentesen összezsúfolni a tömeget.

6. Olívaolaj ellenőrző

Itáliában, Spanyolországban, Görögországban külön embert foglalkoztatnak arra, hogy fenntartsák az olívaolaj minőségi követelményeit, ízét és illatát. Az ő feladata a folyamatos kóstolás, módosítás.

7. Parafakéreg szedő

Portugália, Spanyolország, Algéria vagy Marokkó napos partjain állítják elő a világ parafakéreg termelésének 85%-át. A parafák 300 évig is élnek, de csak 9 évenként gyűjthető egy példányról kéreg. A kérget aztán többek közt dugók, járólapok, horgászati felszerelések, hangszerek, cipők, tollaslabda eszközök gyártása során használják.

8. Dabbawala

Indiában az ebédszállítók mindenféle kerekeken érkeznek, de nem éttermekből hozzák a menüt, hanem a dolgozó otthonában frissen készített, meleg ebédet viszik annak munkahelyére. Őket hívják dabbawala-nak, vagyis ’az embernek, aki szállítja a dobozt’, ugyanis az üres dobozt vissza is viszik a dolgozó otthonába. A kerékpárokon mindenféle deszkák és rudak segítik a stabilitást.

9. Gyöngyhalász

Az óceánban vagy a kagylótelepeken dolgozó gyöngyhalász értékes igazgyöngyöt keresve merül a vízbe, leggyakrabban Japán tavaiban, Ausztrália partjainál vagy a karibi térségben.

10. Gondolás

Igazán romantikus állás Velencében gondolásnak lenni. A zegzugos kis csatornákon ma turistákat szállító hajó 1500 éves múltra tekint vissza. Ma már csak licensszel rendelkező gondolások dolgozhatnak így, olasz történelemből és idegen nyelvből is vizsgáznia kell annak, aki erre az állásra vágyik.

Forrás: www.westernunion.com