Emléke örök.

Belgrádban, egy sportcentrum főbejárata mellett különös szobrot találunk, amelynek története könnyeket csal az arra járók szemébe.  A szobor egy kutyát formáz.

Évekkel ezelőtt egy cirkusz érkezett Belgrádba, a sátraikat a Šumice parkban állították fel és hívták a környéken élőket, főként gyerekeket, hogy jöjjenek megnézni az előadást.

A közönség szépen össze is gyűlt. A cirkusz egyik legfőbb attrakciója egy tigris volt, azonban a vadállat valahogyan kijutott a ketrecéből és elkezdett egy, a közönség soraiban ülő gyerek felé rohanni. Egy angol cocker spániel látta a fenyegető helyzetet és a nyilvánvaló méretkülönbség ellenére megtámadta a tigrist, így próbálva megvédeni a halálra ijedt gyermeket. A kölyök szerencsére megmenekült, a nagyvadat elkapták, de a kutyus számára végzetesnek bizonyult a harc.

Hiába próbáltak meg mindent az állatorvosok, nem tudtak már a spánielen segíteni. A hálás lakók viszont úgy döntöttek, hogy szobrot emelnek neki, ami mindörökké hirdeti, hogy milyen hősiesen áldozta fel a saját életét egy kutya egy gyerekért.

Forrás: www.atlasobscura.com, kiemelt kép: Atlas Obscura