15 perc elég, hogy bejusson a szervezetbe.

A kullancsok által terjesztett betegségek közül talán a Lyme-kór és az agyhártyagyulladás a legismertebb, de sajnos nem csak ezeket a kórokozókat adhatják át nekünk az apró, fekete vérszívók. Mostanában kezdenek egyre többet cikkezni egy vírusról, ami még a rettegett Lyme-kórnál is veszélyesebb.

A vírus neve Powassan vírus, és az ún. szarvas kullancs (Ixodes scapularis) terjeszti. A kullancsnak mindössze 15 percre van szüksége ahhoz, hogy a vírust az ember vérébe lökje, ami nagyon rossz hír, ha arra gondolunk, hogy Lyme kórnál ez az idő 24 óra (sőt, egyes szakértők szerint akár 48-72 óra is lehet).  A legnagyobb kockázata a fertőzésnek késő tavasszal, kora nyáron, az ősz közepén, vagyis a kirándulószezonokban van. Akár egy hét, de akár egy hónap is eltelhet a tünetek jelentkezéséig. Az esetek 10%-a halálos kimenetelű, 50%-a tartós idegrendszeri károsodással jár, mivel a vírus gyulladást okoz az agy területén.

Szerencsére, a vírus nagyon-nagyon ritka. Az elmúlt évtizedben az USA-ban például mindössze 75 esetet jelentettek, amelyek az észak-keleti és közép-nyugati államokban koncentrálódtak. Egyes szakértők szerint az előfordulás gyakorisága vélhetően magasabb, csak az enyhébb tüneteket mutató esteke nem kerülnek diagnosztizálásra. A vírusfertőzés tünetei közé tartozik a láz, fejfájás, koordinációs zavarok, akadozó beszéd, agyvérzésre emlékeztető elakadás, és az orvosok mindössze annyit tudnak tenni, hogy a tüneteket enyhítik, remélve, hogy a szervezet immunrendszere legyőzi a vírust.

A vírust jelentették Eurázsiából is, de magyarországi adatok egyelőre nincsenek az előfordulásáról.

Forrás: CountryLiving