Az ellési időszak különösen veszélyes.

Amióta megjelent a Facebook, a Twitter és az Instagram, mindenki igyekszik jobbnál jobb képekkel elkápráztatni a követőit. Egy bocival lőtt szelfi például tuti befutónak látszik! Vagy mégsem olyan jó ötlet?

https://www.instagram.com/p/mFp2VRiZKO/?tagged=selfiewithcow

Egyáltalán nem, főként, ha újszülött kis borjúról van szó. A cuki állat ugyanis nem egyedül álldogál a mezőn, minden bizonnyal ott van körülötte a kevésbé cuki, viszont annál vérmesebb anyukája.

Nem csak a kirándulók, arra tévedők szeretnének a bocikkal egy közös fotót, de bizony gyakran maguk a farmerek is. Érthetően büszkék a gazdaságra, a jószágokra, ráadásul úgy vélik, hogy jól ismerik az állatokat.

Pedig még a legnyugodtabb állat viselkedése is megváltozhat egy pillanat alatt. Az elmúlt években megnőtt az ellési időszak körüli támadások száma, és most már a bikatámadások számát is felülmúlja, vezető halálokká vált az állatok által okozott balesetek között.

A szakemberek szerint valóban rettenetesen veszélyes lehet, ha túl közel kerülünk a bocihoz, bár ez még nem tudatosult mindenkiben. Egészen elképesztő, hogy mennyire elővigyázatlanok, felelőtlenek az emberek. Mindenkinek tudnia kellene, hogy ha egy állatnak kicsinye születik, akkor teljesen másképpen viselkedik, mint amit megszoktunk. Még akkor is, ha egyébként ismerjük az állatot, és nyugodt, türelmes jószágnak tartjuk. Telefonnal a kezünkben, hátat fordítva neki pedig még a gyors reakcióra sincs sok esélyünk.

Legyünk rendkívül óvatosak, ha szoptatós tehenet látunk borjakkal. Természetes, hogy az emberélet az első, de ne feledjük, hogy a fotózással zavarjuk az állatokat, stresszeljük, nyugtalanítjuk őket. Miért tesszük ezt egy fénykép kedvéért? Bevállaljuk akár a súlyos sérülést, halált is azért, hogy szerezzük pár lájkot a közösségi médiában?

Forrás: www.independent.ie